i ara què, urbanita?
Contrarestar els efectes de l'estupidesa
D'un dia per un altre et veus al mirall, t'adones que han passat els anys, però els mitjans de comunicació et porten la contrària. Quan era un nano només hi havia una cadena de televisió, però explicava més o menys les mateixes coses: guerres especulatives per objectius estratègics i tota una sèrie de reiteracions, que em sembla que, més o menys, resulten idèntiques a les dels inicis de la civilització des de les epopeies clàssiques. No insistiré en els efectes positius/nocius de la CIA, en el patetisme d'Obama i en els titelles europeus per no avorrir-vos. Fa dies que els noticiaris televisius i els diaris en van plens.
Potser ens caldrà desintoxicar-nos i buscar rutes alternatives, que no són difícils de trobar si un té una sensibilitat mínima i la paciència ja a vessar. Les llibreries són un bon antídot a l'estupidesa i us recomano una excursió per veure l'alt nivell d'algunes de les novetats que ens arriben de cara a Sant Jordi. Un és l'assaig El futur del capitalisme, signat pel president de l'Institut d'Estudis Catalans, Salvador Giner. Per als que ens hem dedicat al periodisme, a la sociologia i a les ciències socials, Giner és un mite perquè va signar La sociologia, un manual que s'estudia des d'un molt llunyà 1969 quan els Beatles eren vius i tocaven junts. En el nou llibre, Giner es pregunta quines seran les conseqüències de la situació econòmica d'avui, amb la prosperitat amenaçada, l'atur desfermat, el setge al benestar públic, la misèria pròpia o aliena, els conflictes bèl·lics estretament vinculats a causes econòmiques, els perjudicis morals o anímics d'una feina o un mercat lligats a l'ordre o al desordre capitalista, l'exhauriment del medi ambient, les il·lusions perdudes...
Llegeixo els llibres Giner des de la joventut. Era un dels llibertaris de Ruedo Ibérico que s'interrogaven sobre la realitat hostil del franquisme i sempre l'he vist com un preclar, que donava una reflexió mesurada i valenta sobre els enigmes de la realitat. L'humanisme que desprèn és lectura ideal per a la primavera.