Què pensem que són política i democràcia?
Encara que l'elevat nombre de persones que renuncien a votar quan se les crida a les urnes no està format només per indiferents sinó també per crítics, uns i altres coincideixen a justificar el numantí abstencionisme que practiquen amb els tòpics que qualifiquen la classe política d'uniforme, sectària, classista, anquilosada, endogàmica, indiferent, llunyana i/o corrupta. És veritat que no els falten pas exemples que els donin la raó en aquesta radiografia, però no hi ha cap malaltia que es pugui guarir amb una actitud passiva. I com més abstencionisme hi ha, més evidents són els símptomes que el sistema polític està malalt i que li cal una intervenció terapèutica a consciència, que vol dir a fons i amb intel·ligència.
Però compte: en democràcia, la malaltia d'un sistema polític no és mai endògena sinó que està instal·lada en els seus òrgans executors que som tots els ciutadans. I encara que potser l'hem emmotllat i gestionat de la forma que ens ha semblat més pràctica, és ben clar que és molt perfectible. Ens falta encara més formació cívica, més consciència de responsabilitat democràtica i, sobretot, un compromís de participació més ferm, que vagi més enllà de la protesta. No es tracta de deslegitimar la queixa sinó de transformar-la en acció sobre els òrgans i les institucions que serveixen per gestionar els afers públics.
Si tots els que es consideren indignats participessin activament en les institucions polítiques, bona part de les mesures que els agradaria dur a terme serien ja una realitat. Aquesta és la força del sistema democràtic que encara no hem sabut aprofitar prou bé.
Per això cal que siguem conscients que, tal com passa a la nostra pròpia llar, si ens limitem a la crítica o a l'admiració del sistema polític i negligim de tenir-lo net i endreçat, tard o d'hora la brutícia ens en farà fora. Només des de dins i amb una actitud activa el mantindrem en bon estat. No hi ha democràcia real sense participació en la política. No hi ha democràcia veritable delegant l'acció i la responsabilitat exclusivament en els càrrecs electes. No hi ha societats democràtiques sense el compromís individual.
Publicat a
- El Punt. Barcelonès Nord 25-05-2011, Pàgina 21
- El Punt. Barcelona 25-05-2011, Pàgina 21
- El Punt. Camp de Tarragona 25-05-2011, Pàgina 21
- El Punt. Comarques Gironines 25-05-2011, Pàgina 21
- El Punt. Penedès 25-05-2011, Pàgina 21
- El Punt. Maresme 25-05-2011, Pàgina 21
- El Punt. Vallès Occidental 25-05-2011, Pàgina 21