Opinió

El 20-N i l'agenda oculta

Què queda de la democràcia quan
els mercats financers i
la senyora Merkel nomenen els governs?

Un balanç urgent de la cam­pa­nya del 20-N ha de cons­ta­tar d'entrada que no hi ha hagut cam­pa­nya tan pre­vi­si­ble com aquesta. Ni pot­ser tan supèrflua. Arri­bats al final, queda una sen­sació de fatiga o d'impotència davant l'allau d'impac­tes orals i visu­als dels can­di­dats dels bipar­ti­disme espa­nyol. S'ha dit que han estat unes pre­si­den­ci­als sense sis­tema pre­si­den­cial. Però, més enllà del for­mat i després dels can­vis de govern a Grècia i a Itàlia, la pre­gunta inqui­e­tant que deixa a l'aire és: val la pena de votar? Què queda de la democràcia quan els mer­cats finan­cers i la senyora Merkel nome­nen els governs?

Fins ara una cam­pa­nya elec­to­ral ser­via per a dues fina­li­tats bàsiques en democràcia: legi­ti­mar una (nova) majo­ria de govern i pri­o­rit­zar les polítiques a apli­car durant la legis­la­tura. Ahir es va tan­car la cam­pa­nya del 20-N. Els ciu­ta­dans (espa­nyols) aca­ba­ran de deci­dir avui què faran amb el seu vot. Però, ha val­gut la pena tota l'ope­ració pro­pa­gandística? Una mirada al retro­vi­sor d'aquesta sin­gu­lar cam­pa­nya em porta a la con­clusió que cap de les dues fina­li­tats ha estat objecte de deli­be­ració.

En efecte, des que les enques­tes ante­ri­ors i sobre­tot la del CIS d'octu­bre havien pre­dit una clara majo­ria abso­luta del PP, el resul­tat per­dia interès. L'enquesta del CIS atribuïa 70-80 escons de diferència a favor del PP, cosa que des­ar­mava tota estratègia de dis­puta pel poder a Madrid. Només que­dava la resistència i pot­ser la il·lusió d'una der­rota menys severa (en el cas del PSOE). El nus
i el desen­llaç de la cam­pa­nya --una “con­ti­nu­ació de la Guerra Civil de forma incru­enta”, segons Gil Calvo -- esta­ven can­tats. Els diver­sos debats –espe­ci­al­ment el cara a cara únic Rubal­caba-Rajoy– han con­tribuït a esce­ni­fi­car la suma de monòlegs, no la deli­be­ració.

Tan­ma­teix, quan la majo­ria abso­luta de l'astut Rajoy sem­blava dada i beneïda, irromp el tsu­nami de la crisi del deute i obliga a refor­mu­lar la pre­gunta clau: de què pot ser­vir una majo­ria abso­luta? Per treure Espa­nya de l'atur i la crisi? El vell soci­a­lista Solc­haga s'afa­nyava a recor­dar que la sor­tida de la crisi depèn en un 95% del que es deci­deixi a Brus­sel·les. De què ser­virà el talismà del “canvi” esgri­mit a tort i a dret pels pro­pa­gan­dis­tes del PP? Si en matèria econòmica han man­tin­gut l'opa­ci­tat i el més dis­ci­pli­nat silenci és perquè tenen una agenda oculta d'enver­ga­dura històrica. Per al PP, la crisi ha estat una bene­dicció del cel, i la cam­pa­nya, el tram­polí per al con­trol abso­lut del poder de l'Estat. Per fer què? Ho sabem: la “res­tau­ració”, el somni per­ma­nent de la dreta espa­nyola.

Des de Cata­lu­nyA, la cam­pa­nya ha estat doble­ment penosa. La incan­sa­ble presència dels can­di­dats del bipar­ti­disme espa­nyol per colo­nit­zar el vot català s'afe­gia a l'eufòria dels seus dele­gats “autonòmics”. Ple­gats, han sim­bo­lit­zat bé la frac­tura cata­lana entre els que volen manar a Madrid i els altres. I els altres, les can­di­da­tu­res “autòcto­nes” (CiU, ERC i ICV), han accep­tat la resi­du­a­lit­zació, sense cap pos­si­bi­li­tat de ser deci­sius a Madrid. I a més, amb pro­pos­tes frag­men­ta­des sobre l'únic objec­tiu estratègic que els podria unir i fer forts, l'exigència d'un referèndum d'auto­de­ter­mi­nació. Cal­dria afe­gir que CiU també ha pro­cu­rat d'ocul­tar una agenda pròpia sobre el seu pla B en cas que el PP rebutgés la seva pro­posta estel·lar, el pacte fis­cal.

En defi­ni­tiva, crec que aquesta cam­pa­nya ha ser­vit per ocul­tar dar­rere la cridòria del “canvi”
i dels silen­cis dosi­fi­cats, la gran agenda secu­lar de la dreta espa­nyola. La “paci­fi­cació” i rena­ci­o­na­lit­zació d'Espa­nya. El bipar-
tidisme. L'hege­mo­nia cul­tu­ral i
lingüística de l'espa­nyol. La recen­tra­lit­zació de les com­petències autonòmiques. El con­trol cen­tral de la caixa de l'Estat. O el des­man­te­lla­ment de l'estat del benes­tar. Sort que, com ha pro­nos­ti­cat Sala Martín, el nou govern pot tenir dos anys escas­sos de vida.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.