Opinió

Incomprensió al Vaticà

La lliçó del cardenal Ravasi que em va semblar un exercici
de realisme absolut

El 10 de novem­bre Gian Maria Vian, direc­tor de L'Osser­va­tore Romano, m'invità a par­ti­ci­par en un encon­tre sobre Incom­pren­si­ons: Església Catòlica i mit­jans, pre­si­dit pel car­de­nal Ravasi. Un cen­te­nar de peri­o­dis­tes inter­na­ci­o­nals, cape­llans, bis­bes i car­de­nals, Ber­tone entre ells, atenguérem amb interès les ponències sobre con­flic­tes entre els mèdia i l'Església. Un exer­cici gens pare­gut ni a l'obs­cu­ran­tisme d'anys enrere, ni al con­for­misme acrític de tan­tes vega­des, sinó tota una anàlisi objec­tiva i sin­cera en la pròpia residència pon­tifícia. Són els nous temps de Rat­zin­ger, que no defuig la rea­li­tat.

El més nota­ble, però, foren les con­clu­si­ons del car­de­nal Ravasi, una mena de minis­tre de Cul­tura que, tot apel·lant les velles teo­ries de McLu­han, entrà a fons en l'ètica de la infor­mació i de la mani­pu­lació de l'opinió pública i els seus deri­vats, com ara les doc­tri­nes dels estats majors mili­tars, o els apa­rells d'intel·ligència dels Estats. i va des­gra­nar els vicis de la infor­mació actual. “En el futur [va dir] la Santa Seu haurà de tenir molt en compte de quina font d'infor­mació s'hi tracta [perquè] ens tro­ba­rem sis­temàtica­ment cap­bus­sats en una dialèctica.” El pro­blema no radica només en la semàntica, ja que “per a què ser­veix dir allò que és veri­tat, si els hòmens del nos­tre temps no ens ente­nen?” Els seus argu­ments ens fas­ci­na­ren men­tre rever­dien antics debats eclesiàstics sobre la idoneïtat del mis­satge i la seva ade­quació als nous temps segons el Vaticà II, on ja va bri­llar el jove Rat­zin­ger. Cer­ta­ment, un exer­cici de revisió de les teo­ries i fal·làcies d'una època de can­vis ingents que afec­ten la mateixa Església.

Ravasi, amb la seva agu­desa, es va allu­nyar dels sub­ter­fu­gis ecle­si­als de l'abs­tracció etèria i va par­lar dels cinc vicis de la infor­mació d'ara. 1) L'“exter­mi­nació de la sub­or­di­nada”: sim­pli­fi­cació, bana­lit­zació, super­fi­ci­a­li­tat que dis­sol el fona­ment del rao­na­ment de l'essència i del con­text. 2) La “lògica d'allò imme­diat”, és a dir: acce­le­ració, actu­a­lisme rabiós, allò que es cons­ti­tu­eix en obs­ta­cle per a l'Església “perquè trac­tem valors que són a-actu­als”, antics o eterns. La con­clusió serà “que és millor pre­ve­nir que cor­re­gir”. 3) “La llei d'allò picant o nega­tiu”: l'ele­ment escan­dalós com a fac­tor nega­tiu per a la infor­mació. 4) “La pre­pa­ració ver­sus impro­vi­sació”, que en el camp religiós sovint remarca la ignorància bàsica de cre­a­dors d'opinió sense la pre­pa­ració idònia o sen­zi­lla­ment nul·la. Un feno­men que s'acusa més en obser­var la infor­mació política, econòmica o espor­tiva; se'n con­clou una evi­dent tendència a la desin­for­mació sis­temàtica, de vega­des no bus­cada, però de con­seqüències funes­tes en donar peu a defor­ma­ci­ons molt greus en matèria de tanta trans­cendència moral. 5) Final­ment, “la llei del pre­ju­dici”, o de la sos­pita, con­tra les que Ravasi va deno­mi­nar “ins­ti­tu­ci­ons com­pac­tes”, que sem­blen ins­tal·lades en una sis­temàtica auto­de­fensa, con­tra les quals sovint s'aixe­quen esque­mes ali­ens o pre­con­ce­buts com ara les ide­o­lo­gies. La seva con­clusió, molt pro­ac­tiva, va con­duir a una exclusió: “No ens podem con­for­mar amb la sim­ple auto­de­fensa.”

Aquesta síntesi enllu­mena dos deter­mi­nis­mes post­mo­derns. Per una banda, no hi ha lloc per a la reclusió en si mateix d'una ins­ti­tució uni­ver­sal com l'Església en un món glo­ba­lit­zat, tal com va suc­ceir en temps pas­sats. Per l'altra, davant els vicis de la infor­mació, només caben les res­pos­tes de la trans­parència i del debat; un cert obs­cu­ran­tisme gens estrany en l'infor­mat uni­vers de l'actu­a­li­tat, engo­lit en la feréstega bor­ras­cada de la crisi, que uns no ente­nen,i d'altres per interes­sos trac­ten d'enfos­quir, segons el cri­teri d'Eugeni d'Ors als seus arti­cles quan pre­te­nia apa­ren­tar una intel·ligència exímia. Aqueixa fou la lliçó de Ravasi que em va sem­blar un exer­cici de rea­lisme abso­lut.

Si més no, una altra nove­tat a l'Església.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.