Opinió

Hamburgueses i salut

Les hamburgueses, doncs, no mereixen ser incloses en l'anomenat ‘menjar escombraries'

La nos­tra soci­e­tat és com­plexa, però li agra­den les solu­ci­ons sim­ples, i quan té un pro­blema busca cul­pa­bles per treure's la res­pon­sa­bi­li­tat de sobre. Això passa amb l'obe­si­tat, que es deu al fet de men­jar massa, al seden­ta­risme o a pro­ble­mes metabòlics (l'orga­nisme ten­deix a emma­gat­ze­mar calo­ries en forma de greix en lloc de gas­tar-les). Les dues pri­me­res cau­ses, que depe­nen de nosal­tres, perquè cadascú és res­pon­sa­ble del que menja i de si fa més o menys exer­cici, són les més freqüents. L'obe­si­tat per cau­ses metabòliques, és a dir, per tras­torns fisiològics no sem­pre fàcils de con­tro­lar, que reque­rei­xen super­visió mèdica, és mino­ritària. Només els paci­ents que tenen aquest pro­blema es poden con­si­de­rar no “cul­pa­bles” del seu excés de pes, perquè la majo­ria dels obe­sos el poden solu­ci­o­nar modi­fi­cant la seva con­ducta ali­mentària i la seva acti­vi­tat física, amb l'ajut d'experts en nutrició i dietètica si cal, o, fins i tot, dei­xant-se guiar per “asses­sors” pro­pis d'una soci­e­tat de volun­tat i cri­te­ris febles, que ara en diuen coachs.

Tot i així, la tendència a bus­car hipotètics cul­pa­bles sem­bla ine­vi­ta­ble, i un d'aquests és el men­jar ràpid (fast food) i, sobre­tot, l'ham­bur­guesa. Hi ha dues qüesti­ons a con­si­de­rar: d'una banda, men­jar de pressa i, de l'altra, les carac­terísti­ques del que inge­rim. Men­jar i pair bé reque­reix calma. Si algun retret es pot fer a les cade­nes de men­jar ràpid és que faci­li­ten fer-ho de pressa i sense coberts (fin­ger food, és a dir, “men­jar amb els dits”). Això no és bo i només hauríem de fer-ho quan no queda més remei. Depèn de nosal­tres seure i dedi­car un temps a fer els àpats, acom­pa­nyant l'ham­bur­guesa d'una ama­nida i fruita, que també es tro­ben, o s'hau­rien de tro­bar, a les ham­bur­gue­se­ries. Està demos­trat que si es menja de pressa s'aca­ben inge­rint més calo­ries. En això tenen raó els defen­sors del slow food que reco­ma­nen men­jar amb calma i pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat (l'ham­bur­guesa pot ser feta amb carn de casa nos­tra), encara que el nom d'aquest movi­ment, que recent­ment ha cele­brat la seva festa a Cata­lu­nya a Mas­roig, no uti­litza el nos­tre idi­oma de pro­xi­mi­tat, que és, o hau­ria de ser, el català.

Les ham­bur­gue­ses no són més que carn picada. Abans en dèiem “bis­tec rus” i ningú no les cri­ti­cava. Pot­ser resul­tarà que els “pro­gres” no les bes­can­ta­ven perquè s'asso­ci­a­ven amb Rússia, i ara ata­quen l'ham­bur­guesa perquè s'asso­cia amb els capi­ta­lis­tes nord-ame­ri­cans. Cent grams d'ham­bur­guesa apor­ten, més o menys, 260 qui­lo­ca­lo­ries, 15 grams de proteïnes (d'alt valor nutri­tiu), 20 grams de greix (més aviat satu­rat i amb una mica de coles­te­rol, és a dir, del que cal no inge­rir-ne gaire), 5 grams d'hidrats de car­boni i 2,5 mil·ligrams de ferro (apor­tació ben interes­sant). És carn amb una certa pro­porció de greix, com­pa­ra­ble a altres carns de més pres­tigi. És millor la carn magra i que les ham­bur­gue­ses no por­tin gaire greix, però són per­fec­ta­ment inte­gra­bles en una dieta que sigui vari­ada. Un estudi de fa uns anys, dels pro­fes­sors Grande Covián i Varela, ja demos­trava que men­jar ham­bur­gue­ses de tres a set vega­des a la set­mana no afecta els nivells de coles­te­rol ni la nor­mal apor­tació de greix a la dieta, si el con­junt de l'ali­men­tació és cor­recte. Les ham­bur­gue­ses, doncs, no merei­xen ser inclo­ses en el que, demagògica­ment, s'ano­mena “men­jar escom­bra­ries”. De totes mane­res, és millor que el nos­tre con­sum set­ma­nal d'ham­bur­gue­ses, o altres carns, s'acosti més a tres que no a set vega­des, ja que són ali­ments interes­sants només si es con­su­mei­xen amb mode­ració.

D'altra banda, Mark Haub, pro­fes­sor de la Uni­ver­si­tat de Kan­sas, ha demos­trat que es pot reduir pes amb una dieta només a base de men­jar ràpid, la qual cosa és una cons­ta­tació pro­vo­ca­tiva que el que compta és con­tro­lar les calo­ries, però no pot cons­ti­tuir un argu­ment per pro­moure una ali­men­tació només a base d'aquest tipus d'ali­ments. Són posi­tius els movi­ments que pro­mo­uen les ham­bur­gue­ses d'alta qua­li­tat, que recent­ment han estat notícia, i no con­fiem gaire en l'eficàcia de mesu­res com les que s'han pres a Hon­gria i es pre­ve­uen a Por­tu­gal, de posar impos­tos al men­jar ràpid per dis­mi­nuir-ne el con­sum. I no obli­dem que les ham­bur­gue­se­ries, si fan bé les coses, pro­por­ci­o­nen ali­ments cor­rec­tes a un preu econòmic, la qual cosa avui és impor­tant. Amb raó va dir Fer­ran Adrià, en pre­gun­tar-li què pensa del men­jar ràpid, que, pel preu que tenen aquests pro­duc­tes, ell no podria ofe­rir res millor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.