Opinió

LA CRÒNICA

DE reus

Gran població

Repre­sen­tants de la soci­e­tat civil orga­nit­zada de Reus van com­parèixer la set­mana pas­sada davant la comissió d'Afers Ins­ti­tu­ci­o­nals del Par­la­ment per defen­sar l'apli­cació a la ciu­tat del règim d'orga­nit­zació dels muni­ci­pis de gran població. Sona bé. Hi eren el pre­si­dent de la Cam­bra de Comerç, el rec­tor de la Uni­ver­si­tat Rovira i Vir­gili, el pre­si­dent de la Fede­ració d'Asso­ci­a­ci­ons de Veïns, el pre­si­dent del Cen­tre de Lec­tura... A Reus agrada exer­cir la diferència i solen aga­far-se els grans rep­tes. Però no s'ha aca­bat d'expli­car massa bé què implica l'apli­cació d'aquest règim, que pre­veu alguns can­vis en el sis­tema de fun­ci­o­na­ment de l'Ajun­ta­ment, com és el cas, per exem­ple, de la dotació de recur­sos perquè els dis­tric­tes tin­guin una estruc­tura més ferma que la que ara tenen, que és gai­rebé cap. La petició la va fer l'ante­rior govern muni­ci­pal en època de vaques no tan magres i el nou govern no s'ha atre­vit a fer marxa enrere perquè a qui no li agrada que et reco­ne­guin com una de les grans ciu­tats del país. Això, mal­grat que l'actual alcalde havia cri­ti­cat l'ante­rior per les “pres­ses” en rebre aquest reco­nei­xe­ment. S'acos­ta­ven les elec­ci­ons muni­ci­pals. El cas és que no s'ha expli­cat prou què impli­ca­ria a la pràctica aquest reco­nei­xe­ment, que atorga al govern muni­ci­pal atri­bu­ci­ons dife­rents de les que té ara, algu­nes de les quals van en detri­ment del ple on hi ha repre­sen­tats tots els grups polítics. No sé jo si una reforma en l'estruc­tura orga­nit­za­tiva dels òrgans de govern és el que més convé ara per ara a un ajun­ta­ment, en què es qüesti­ona la trans­parència en la gestió i en què l'eco­no­mia pública no passa el seu millor moment. Si es fan créixer com­petències als dis­tric­tes, com se'n pagarà el cost? Es per­met la inclusió d'inde­pen­dents a la junta de govern local… Un no regi­dor tindrà més capa­ci­tat de decisió que un regi­dor de l'opo­sició? Això és ade­quat en l'actual moment del debat polític local? Una cosa és el reco­nei­xe­ment for­mal, simbòlic, si es vol. I l'altra és l'apli­cació pràctica d'aquest reco­nei­xe­ment, que pot­ser no s'ha deba­tut prou.

Tam­poc és massa nor­mal que Reus sigui, per ara, l'únic ajun­ta­ment que ho ha dema­nat. Pot­ser és que no és tan clar que el reco­nei­xe­ment for­mal sigui, a la pràctica, una bona opció.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.