Opinió

El poder del vellut

Catalunya en té amb escreix i,
per raons que se m'escapen, no
l'ha exercit gens: el poder cultural

Demano al lec­tor dis­cul­pes per enda­vant, per esmen­tar un parell d'obvi­e­tats i un esti­ra­bot: som un país de magre poder finan­cer, no tenim exer­cit (ni ganes), ens cal, per neces­si­tat, el con­cert econòmic i amb orgull, dis­po­sem d'un ànima naci­o­nal dife­rent de la d'aquells que ens envol­ten i deter­mi­nen per nosal­tres amb drets adqui­rits i legis­lació vigent, com recor­dava el minis­tre d'Afers Estran­gers García-Mar­ga­llo: “Escòcia sí, però Cata­lu­nya no”. L'esti­ra­bot: “C..., que podria ser carai!”.

Ara bé, hi ha un poder que Cata­lu­nya té amb escreix i, per raons que se m'esca­pen, no ha exer­cit gens: el poder cul­tu­ral. L'expli­cació d'aquesta man­cança pot tenir enun­ci­ats fàcils amb noms i cognoms, però la com­ple­xi­tat deri­vada de les res­pos­tes abraça un ven­tall de pen­sa­ment con­tem­po­rani, més enllà de la pura con­tingència política. És dir: no estic par­lant de pres­su­post. Sinó del poder del vellut, o sigui, de la dis­po­sició anímica d'un poble per reconèixer que la pro­ducció dels seus artis­tes i cre­a­dors és uni­ver­sal, pre­ci­sa­ment perquè les seves arrels estan ben posa­des a la terra que les ha parit. Quan Angla­terra va veure que la seva pre­va­lença a ultra­mar min­vava, després de curar-se les feri­des de la I Guerra Mun­dial, es va inven­tar dos entra­mats, que li han asse­gu­rat l'hege­mo­nia cul­tu­ral i la idiomàtica fins avui en dia: el Bri­tish Coun­cil i la BBC, símbols del poder impe­ri­a­lista saxó, sense embuts. Els Estats Units, gai­rebé trenta anys després, es van ado­nar del poder cul­tu­ral com a eina d'expansió i van ence­tar una ope­ració, gens secreta, que anava des de Hollywood fins a Har­vard, men­tre defen­sa­ven valors cul­tu­rals de moder­ni­tat, com ara donant suport al pas­sat pro­per, per exem­ple la pin­tura de Jack­son Pollock, De Koo­ning o Mark Rothko o envi­ant, recent­ment, la Fil­harmònica de Nova York a la capi­tal nord-core­ana. Cal tenir en compte que els exem­ples esmen­tats no tenen res a veure amb la diplomàcia cul­tu­ral, que és la meto­do­lo­gia fran­cesa de por­tar una col·lecció de pin­tura d'un estat a l'altre, mun­tar l'expo­sició, orga­nit­zar un ver­nis­satge, premsa, fotos i prou. Aquesta diplomàcia d'apa­ra­dor no ser­veix. La importància rau en tot el que passa al vol­tant de l'esde­ve­ni­ment cul­tu­ral. Quan Grècia ago­nit­zava sota el regim dels coro­nels a finals dels anys sei­xanta, el Depar­ta­ment d'Estat dels EUA va orga­nit­zar una sèrie de con­certs del músic de jazz Dizzy Gilles­pie que van esde­ve­nir un feno­men de mas­ses con­tra la dic­ta­dura mili­tar, a favor de la democràcia i de la lli­ber­tat de pen­sa­ment.

Aques­tes mani­fes­ta­ci­ons impe­ri­als tenen com a objec­tiu far­cir de con­tin­gut una manera dife­rent d'enten­dre els valors de la con­vivència, la moder­ni­tat i l'apro­pa­ment de rea­li­tats paral·leles, men­tre es con­so­lida la marca del país que les genera. Quan Cata­lu­nya ha pretès fer peda­go­gia a Espa­nya, sem­pre, n'ha sor­tit escal­dada, perquè la indústria del descrèdit cas­tellà fun­ci­ona a ple ren­di­ment i en el des­propòsit de la inde­fi­nició, l'ambigüitat i la manca d'auto­es­tima el poble català gua­nya per gole­jada. No, la recepta no és pedagògica, sinó mos­trar i demos­trar la potència d'una marca o d'una tendència que par­teix del tei­xit cul­tu­ral català i, com ja he apun­tat, no parlo d'ins­ti­tu­ci­ons mal diri­gi­des i menys sub­ven­ci­o­na­des. La cre­ació d'una marca és per a un estat en minusvàlua com el català una tasca gegan­tina, i només es pot acon­se­guir amb un claríssim traç a llarg ter­mini i d'ima­gi­nació cre­a­tiva cons­tant i per­ma­nent.

És curiós veure com ho fan, els que en saben: la BBC acaba d'ence­tar un ser­vei mun­dial tele­vi­siu dedi­cat als països àrabs. De fet, quan es va crear la BBC, a prin­ci­pis de 1930, la segona llen­gua en què va trans­me­tre va ser l'àrab. Rein­ven­tar-se per no morir. En el nos­tre cas la super­vivència passa per una auto­es­tima que s'ha de cer­car en el món, pas amb els veïns que ens han menys­tin­gut fins als límits de l'exte­nu­ació. Ho han fet econòmica­ment, cap dubte; espero que no els dei­xem fer-ho ni amb la llen­gua ni amb la cul­tura.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.