Opinió

Aliments de proximitat

Les propietats alimentoses i medicinals de les plantes de casa nostra són
un patrimoni natural de productes de veritable proximitat, el coneixement
dels quals és fràgil perquè està
en mans de gent de força edat i molts
dels seus usos no s'aprofiten prou

L'ali­men­tació ha de ser vari­ada, amb pre­do­mini dels vege­tals i, sem­pre que es pugui, a base de pro­duc­tes de pro­xi­mi­tat. D'altra banda, convé pro­moure els trets cul­tu­rals pro­pis perquè, com es diu al lli­bre Plan­tes ali­mentàries del Piri­neu català, de Teresa Gar­natge, Joan Mun­tané, Mont­ser­rat Parada, Mont­ser­rat Rigat i Joan Vallès, que ha publi­cat Farell Edi­tors, “la cul­tura ali­mentària és un dels com­po­nents de la cul­tura en gene­ral i com a tal té un paper relle­vant en la con­for­mació de la iden­ti­tat d'un ter­ri­tori i d'un grup humà”. Aquest lli­bre pro­por­ci­ona una sòlida i interes­sant infor­mació sobre plan­tes comes­ti­bles usa­des popu­lar­ment al Piri­neu català, amb qua­ranta fit­xes que inclo­uen, per a cada una d'elles, una des­cripció, la seva eco­lo­gia, els usos ali­men­ta­ris, altres usos etno­botànics (l'etno­botànica estu­dia les rela­ci­ons entre les soci­e­tats huma­nes i les plan­tes) i una recepta. Aquest lli­bre és obra del grup que impulsa Joan Vallès, catedràtic de botànica de la Facul­tat de Farmàcia de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, que con­tri­bu­eix al conei­xe­ment de les pro­pi­e­tats ali­men­to­ses i medi­ci­nals de les plan­tes de casa nos­tra, en aquest cas dels Piri­neus, un patri­moni natu­ral de pro­duc­tes de veri­ta­ble pro­xi­mi­tat, el conei­xe­ment dels quals és fràgil perquè està en mans de gent de força edat i molts dels seus pos­si­bles usos no s'apro­fi­ten prou.

Alguns exem­ples de les plan­tes estu­di­a­des, pròpies dels Piri­neus “estric­tes” i el seu entorn, són ben il·lus­tra­tius. El fajol o blat negre, el cul­tiu i ús del qual van ser impor­tants fins a mit­jan segle XX, es con­rea bàsica­ment al Ripollès i la Gar­rotxa, i dar­re­ra­ment expe­ri­menta una certa crei­xença. Pre­ci­sa­ment el pas­sat mes de febrer Batet de la Serra (Gar­rotxa) va cele­brar la 7a Fira del Fajol, avui inte­grat en la “cuina volcànica”, i encara no prou cone­gut i valo­rat arreu. No és un cereal, però el seu fruit pro­por­ci­ona una farina que, degu­da­ment tre­ba­llada i asso­ci­ada a altres ingre­di­ents, és pani­fi­ca­ble, però no conté glu­ten i, per tant, és apta per a celíacs. A més, té un nota­ble valor nutri­tiu, que per­met dis­po­sar d'una font local per ela­bo­rar pro­duc­tes dels que ara es fan amb els grans de la qui­noa, d'ori­gen andí. El cos­coll i les xico­ies són ver­du­res piri­nen­ques adi­ents per fer ama­ni­des, una de les quals (ama­nida de xico­ies amb col con­fi­tada i grei­xos) recull el Cor­pus del patri­moni culi­nari català, de l'Ins­ti­tut Català de la Cuina, que encara pot treure més par­tit d'apor­ta­ci­ons etno­botàniques com aques­tes.

Les begu­des també dis­po­sen de matèries pri­me­res piri­nen­ques, com nous i her­bes aromàtiques per pre­pa­rar rata­fies, i llúpols per a la vari­e­tat de cer­ve­ses cata­la­nes que s'estan pro­duint. I amb la fari­gola, a més del vell medi­ca­ment de l'aigua timo­lada, podem cui­nar una excel·lent i salu­da­ble sopa, que Josep Pla qua­li­fi­cava de poètica i ter­ral i con­si­de­rava més agra­da­ble que la sopa d'all. Nèstor Luján deia que l'ús dis­cret i mesu­rat d'aquesta herba pot aro­ma­tit­zar plats tan nos­tres com la truita del Segre o els peus de porc. I ho podríem assa­o­nar amb la sal de Gerri (Pallars), que es torna a obte­nir de forma ben curosa.

En par­lar i pen­sar sobre el nos­tre men­jar és ine­vi­ta­ble evo­car Josep Pla, per al qual la cuina era el pai­satge posat a la cas­sola. Segons el pro­fes­sor i antropòleg ali­men­tari Jesús Con­tre­ras, la frase és bonica, però en el nos­tre món actual pot­ser seria més rea­lista dir que la cuina és el mer­cat posat a la cas­sola, i aquest mer­cat, massa glo­ba­lit­zat, ten­deix a des­plaçar, o fins i tot igno­rar, els pro­duc­tes locals. De la mateixa manera que diver­sos polítics ens han recor­dat que Cata­lu­nya no la defen­sarà ningú més que nosal­tres, les nos­tres men­ges també. No deixa de ser “curiós” que molts “ciu­ta­dans d'un lloc ano­me­nat món” i orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals es pre­o­cu­pin de la des­a­pa­rició de qual­se­vol ani­mal o planta per por que es redu­eixi la bio­di­ver­si­tat, i en canvi no dedi­quin la mateixa atenció a la pèrdua d'un patri­moni culi­nari o, vist des de Cata­lu­nya i tots els Països Cata­lans, més enllà del marc d'aquest arti­cle, que tam­poc els pre­o­cupi la pos­si­ble des­a­pa­rició d'una llen­gua que, a més, entre mol­tes altres coses, dóna nom a una cuina i a uns plats.

No hem de mag­ni­fi­car l'interès de la gas­tro­no­mia, però tam­poc sub­va­lo­rar-lo. Com afirma l'his­to­ri­a­dor i expert gas­tronòmic Jaume Fàbrega, “la cas­sola forma part, també, d'una història i una iden­ti­tat naci­o­nal”. Ara que es pro­mou la can­di­da­tura Bar­ce­lona-Piri­neu dels Jocs Olímpics d'hivern, esta­ria bé, si s'acon­se­guei­xen, que s'apro­fités l'avi­nen­tesa per pro­moure alguns dels ali­ments i plats pro­pis dels Piri­neus. Segur que als atle­tes, com a tot­hom, els resul­ta­rien inno­va­dors, salu­da­bles i agra­da­bles.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.