Opinió

La caducitat dels aliments

L'objectiu és garantir la seva seguretat, però una mala interpretació
d'aquesta data acaba “justificant”
el malbaratament d'aliments.
Cal precisar els conceptes

L'eti­que­tatge dels ali­ments enva­sats és la seva forma de pre­sen­tació i, per impe­ra­tiu legal, ha d'incloure mol­tes dades. Això fa que cada vegada més les eti­que­tes sem­blin “pros­pec­tes”, no sem­pre fàcils de lle­gir, per la mida de la lle­tra, ni d'inter­pre­tar, perquè no tots els con­su­mi­dors ente­nen tota aquesta infor­mació. Els ali­ments fres­cos es des­lliu­ren d'això, però no del tot. Aquesta quan­ti­tat d'infor­mació de les eti­que­tes és una mos­tra més de les pors, en gene­ral injus­ti­fi­ca­des, de les soci­e­tats desen­vo­lu­pa­des envers els ali­ments ela­bo­rats indus­tri­al­ment.

Abans, la majo­ria dels ali­ments eren “de pro­xi­mi­tat”, i la relació entre el pro­duc­tor i el con­su­mi­dor, més per­so­nal i con­fi­ada. Ara viat­gen i a la seva “maleta” hi volem molts detalls. La indústria ali­mentària ens els pro­por­ci­ona, tant per pro­mo­ci­o­nar els seus pro­duc­tes com també per sal­var les seves res­pon­sa­bi­li­tats, perquè sobre allò que diu l'eti­queta (mane­res de con­ser­var l'ali­ment, data límit de con­sum, presència de pos­si­bles com­po­nents al·lergògens i tan­tes altres coses) no hi pugui haver cap recla­mació. A aquest pas, i amb l'obsessió legis­la­tiva de la UE, pot­ser arri­ba­rem a indi­car, per exem­ple, a la xoco­lata, que si te la poses a la but­xaca et pot tacar la roba, i així cap con­su­mi­dor “cons­ci­ent” o “espa­vi­lat” podrà plan­te­jar cap demanda. D'una soci­e­tat en què cal dir pels alta­veus del metro que no es pot bai­xar a la via, es pot espe­rar tot.

Entre tota aquesta infor­mació torna a estar d'actu­a­li­tat el que se sol deno­mi­nar, mol­tes vega­des incor­rec­ta­ment, cadu­ci­tat dels ali­ments, és a dir, fins quan un pro­ducte manté les carac­terísti­ques que el fan apte per al con­sum. L'objec­tiu és garan­tir la seva segu­re­tat, però una mala inter­pre­tació d'aquesta data acaba “jus­ti­fi­cant” el mal­ba­ra­ta­ment d'ali­ments. Cal pre­ci­sar els con­cep­tes.

Els ali­ments es dete­ri­o­ren amb el temps per pro­ces­sos que depe­nen de la seva com­po­sició, com per exem­ple l'enfos­qui­ment d'una fruita o un enciam, o perquè es con­ta­mi­nen amb micro­or­ga­nis­mes si no estan ben enva­sats o pro­te­gits, però no “cadu­quen de cop” un dia deter­mi­nat. Per això, la data que figura en les eti­que­tes de la majo­ria d'ali­ments és la de “con­sum pre­fe­rent o duració mínima”, no la de “cadu­ci­tat”. Aquesta data de con­sum pre­fe­rent indica el temps garan­tit en què aquell ali­ment manté totes les seves pro­pi­e­tats sen­so­ri­als (aroma, gust), nutri­ti­ves i de segu­re­tat. Però el marge és ampli (en molts casos, mesos o fins i tot anys), i més enllà d'aquesta data segueix essent comes­ti­ble, i no es jus­ti­fica que una inter­pre­tació massa rigo­rosa deter­mini que un ali­ment després d'aquesta data, o a vega­des fins i tot una mica abans, s'hagi de llençar. TV3, el prop­pas­sat 12 d'agost, ho mos­trava en un excel·lent 30 minuts: El men­jar que llen­cem. La jus­ti­fi­cació es basa en el fet que molts con­su­mi­dors, prim­mi­rats i poc infor­mats, no accep­ten aquests ali­ments, i con­tri­bu­ei­xen a un mal­ba­ra­ta­ment de recur­sos inac­cep­ta­ble sem­pre, però més en temps de crisi. Ser­veixi com a exem­ple que la tonyina enllau­nada gua­nya qua­li­tats amb el temps i, per tant, les llau­nes més recents no són les millors. De fet la data fins i tot pot arri­bar a crear una falsa segu­re­tat, perquè si un pro­ducte no s'ha guar­dat en con­di­ci­ons es pot dete­ri­o­rar abans del que s'indica. La data real­ment de cadu­ci­tat només té sen­tit en pro­duc­tes molt peri­bles, com una llet pas­teu­rit­zada (la que està en la zona de pro­duc­tes refri­ge­rats) o un iogurt, tot i que els iogurts, per exem­ple, man­te­nen les seves pro­pi­e­tats una mica més enllà d'aquesta data, i si ja no estan en con­di­ci­ons ho nota­rem per un gust molt àcid o una clara sepa­ració d'una capa líquida. I el mateix en molts altres ali­ments, segons la seva natu­ra­lesa.

És evi­dent que cal fer ser­vir les dates per garan­tir la segu­re­tat i que no que­din “racons” de pro­duc­tes “vells” o dete­ri­o­rats, però sense exa­ge­rar. Per això, la mateixa UE ha estu­diat fle­xi­bi­lit­zar la legis­lació sobre dates en l'eti­que­tatge dels ali­ments per con­tri­buir a evi­tar el mal­ba­ra­ta­ment. El pro­fes­sor britànic Tris­tam Stu­art afirma que amb les dei­xa­lles de super­mer­cats, res­tau­rants i llars de la Unió Euro­pea i els Estats Units s'arriba fins a qua­dru­pli­car els ali­ments neces­sa­ris per a totes les per­so­nes que pas­sen fam al món. En defi­ni­tiva, para­fra­se­jant sant Pau, la lle­tra mata i l'espe­rit vivi­fica. La lle­tra seria la inter­pre­tació massa rígida de les dates dels ali­ments, i l'espe­rit, apli­car el sen­tit comú en con­si­de­rar el seu veri­ta­ble estat. La sos­te­ni­bi­li­tat del món reque­reix no des­a­pro­fi­tar res, i sobre­tot ali­ments.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.