Opinió

El dia després

La nació va triar el novembre passat que fos el Parlament –i no un sol partit– el que fes camí cap a la llibertat

Després d'una àrdua nego­ci­ació, el prop­pas­sat dia 23 de gener es va apro­var al ple del Par­la­ment la decla­ració que con­si­dera el poble de Cata­lu­nya un “sub­jecte polític i jurídic sobirà” a fi de faci­li­tar la con­vo­catòria d'una con­sulta sobre el nos­tre destí imme­diat. I és que l'expressió de la pròpia volun­tat mit­jançant el vot sovint topa amb els qui volen negar aital dret –i inter­pre­ten al seu aire els resul­tats de les dar­re­res elec­ci­ons–. Cal, però, adme­tre-ho: inter­pre­tar el sufragi i la intenció que hi ha al dar­rere amaga una equació fona­men­tal d'impos­si­ble solució: cada vot té un codi únic, però els par­tits en copsen el sen­tit segons la seva con­veniència.

Tan­ma­teix, si una con­clusió es desprèn del pas­sat 25-N és el man­dat, clar i diàfan, de con­vo­car un referèndum en l'actual legis­la­tura. Sóc cons­ci­ent que aquests resul­tats no omplen aquells que tenien en ment la idea d'un par­tit fort que liderés de manera clàssica el procés; tot amb tot, les xifres can­ten: 2.140.317 votants han donat suport al dret d'auto­de­ter­mi­nació de Cata­lu­nya. Això com­porta un 59,02% del sufragi i, en nom­bre d'escons, a tocar dels dos terços de la cam­bra, en total, 87 dipu­tats que repre­sen­ten trans­ver­sal­ment una plu­ra­li­tat d'ide­o­lo­gies amb el comú deno­mi­na­dor de la con­sulta a l'horitzó.

Tot ple­gat amb la par­ti­ci­pació més ele­vada –tècni­ca­ment un 70%– en uns comi­cis al nos­tre Par­la­ment i, ultra això, en un con­text rei­vin­di­ca­tiu amb referència a la sobi­ra­nia del nos­tre poble. Mai abans, doncs, la nació s'havia pogut mani­fes­tar en con­di­ci­ons sem­blants. I, si bé hi ha un vot que, al meu parer, ha dema­nat un gir en la gestió econòmica i social, es palesa, majo­ritària­ment, l'expressió sobi­ra­nista a les urnes reco­llida.

Per des­comp­tat, ens posa­ran pals a les rodes; opo­si­tors pro­vi­nents d'arreu –de l'inte­rior i l'exte­rior– faran el que sigui a fi de boi­co­te­jar sin que se note el cui­dado una con­sulta vin­cu­lant. D'altra banda, crec no errar si dic que cal fer una tasca ingent per arri­bar a aquells sec­tors que encara dub­ten sobre les bon­dats d'asso­lir una sobi­ra­nia plena. En aquest sen­tit, seria bo poder con­ci­liar el procés amb una política social que traduís l'anhel de canvi, tot recon­duint l'eco­no­mia. Tal vegada, la cata­lana podria ser la veu que comencés a rei­vin­di­car a Europa una reflexió a l'entorn del dèficit; el dia a dia ha demos­trat a bas­ta­ment el fracàs d'aital política. Cal bar­rar el pas a una aus­te­ri­tat intran­si­gent i exi­gir a la UE polítiques de crei­xe­ment.

No vull, però, per­dre el focus. Perquè ara veu­rem si estem o no a l'altura i si tot ha estat o no un envit. El des­ba­lles­ta­ment de l'estat del benes­tar va en con­tra de la tra­dició del cata­la­nisme polític. Però és que, a més, podem afir­mar que Cata­lu­nya ha per­dut, en l'aspecte fun­ci­o­nal, el seu auto­go­vern: econòmica­ment és un zero a l'esquerra i, política­ment, no juga un paper relle­vant; l'ani­hi­lació del país, com a enti­tat política, és a un pas si ens venem per un plat de llen­ties.

En últim terme, si no se cele­bra el referèndum serà el frau més gran en els 35 anys d'història democràtica. És un moment greu i fas­ci­nant: la nos­tra història és plena d'errors i, per pri­mer cop, podem girar el destí d'un país, recor­dem-ho, assi­mi­lat. Si som o no capaços de resis­tir l'embat mesu­rarà el grau de com­promís real –el nexe amb la idea–; cal seduir per incor­po­rar els des­cre­guts. Però, i sobre­tot, demos­trar en clau interna aquell tarannà pac­tista que fa de Cata­lu­nya, en la seva essència, un país que ha posat límits, mit­jançant la llei, al poder abso­lu­tista. La nació va triar el novem­bre pas­sat que fos el Par­la­ment –i no un sol par­tit– el que fes camí cap a la lli­ber­tat. Aquest, i no pas un altre, és el nos­tre deure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.