Opinió

LA GALERIA

Els barris del pecat

La prostitució ha fet un gir. Ara és arreu, a les carreteres, en xalets i en pisos de l'Eixample

Ara farà trenta anys, l'estiu de 1983, es van ender­ro­car les cases ados­sa­des a les esca­les de la basílica de Sant Feliu de Girona. Era l'inici de la reforma del barri del Pou Rodó, que durant dècades va ser sim­ple­ment el Barri, amb majúscula i sense més detalls, tot i que també s'hi podia afe­gir el cognom: Barri Xino. Pot­ser no és del tot foras­se­nyat pen­sar que aquests car­rers, que van ser sinònim de pros­ti­tució i avui acu­llen residències ele­gants i turis­tes i nadius oci­o­sos, han can­viat més en tres dècades que en tres segles. Si més no, el comerç sexual hi està docu­men­tat des de prin­ci­pis del segle XVI.

Aquesta Girona, recòndita a ulls de molts ciu­ta­dans mal­grat que fos ben pròxima a llocs de culte i espais monu­men­tals, ha estat en els dar­rers anys un dels interes­sos de Gerard Bagué, peri­o­dista, escrip­tor i rea­lit­za­dor audi­o­vi­sual que des de 2006 ha reme­nat arxius i heme­ro­te­ques, ha bus­cat tes­ti­mo­nis lite­ra­ris i ha par­lat tant amb resi­dents del barri com amb anti­gues pro­fes­si­o­nals i cli­ents. El resul­tat ha estat La Girona peca­dora (Lli­bres del Segle), un lli­bre a cavall de la com­pi­lació històrica, la crònica i el retrat antro­pològic. El caràcter híbrid és un dels trets del lli­bre, que res­se­gueix la història de la pros­ti­tució amb cen­sos, padrons i docu­ments, esbossa la vida del barri i les pros­ti­tu­tes –sobre­tot durant la segona mei­tat de segle XX amb ele­ments tan tràgics com la irrupció de la droga als anys vui­tanta i noranta–, recull tes­ti­mo­nis orals i pre­senta les des­crip­ci­ons de la zona que ens ha dei­xat la lite­ra­tura, des de la visió sòrdida i mise­ra­ble que en trans­me­ten Sagarra i Pla fins a la mirada arcàdica i enyo­ra­dissa d'autors menys pre­vi­si­bles, com ara l'edi­tor Car­los Bar­ral i el minis­tre uce­dista Alberto Oli­art. Tots dos, des­ti­nats a Girona com a mili­tars de lleva, tro­ba­ven que la ciu­tat era molt enso­pida i es van interes­sar viva­ment per l'hos­pi­ta­li­tat d'aquells esta­bli­ments i els alco­hols que s'hi ser­vien.

El record del pas­sat recent és molt oportú. Sobre­tot si tenim la temp­tació de pen­sar que ja no hi ha gue­tos i que tots som més tole­rants. És cert, el Barri s'ha fos en els replecs de la història, però la pros­ti­tució ha fet una gir ultra­mo­dern: trans­ver­sa­lit­zació, se'n diu. Ara és arreu: a les car­re­te­res –tan­cada en clubs o a peu de voral–, en xalets de bar­ris tran­quils, en pisos de l'Eixam­ple, i en tots els accents i naci­o­na­li­tats pos­si­bles. Fins i tot, en alguns muni­ci­pis, té pro­jecció trans­fron­te­rera. És el pre­sent que ens acull, en cru i sense pre­ser­va­tiu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.