Opinió

Força i raó

Uns diuen que Catalunya és Espanya i que sols Espanya pot decidir el destí de la part. Altres, en canvi, asseguren que Catalunya preexisteix a Espanya, i per tant pot decidir si es queda o marxa de l'estructura global

En els lli­bres esco­lars dels pri­mers anys del fran­quisme es podia tro­bar un conte titu­lat La raó de la força, la força de la raó. El vaig tro­bar en una lli­bre­ria de vell quan encara no havia començat la car­rera i encara recordo la idea, ja que irònica­ment rei­vin­di­cava els argu­ments i els prin­ci­pis enfront de la força i la violència de les impo­si­ci­ons.

Trenta anys després em ser­veix per refle­xi­o­nar sobre les cir­cumstàncies que reviu Cata­lu­nya, sens dubte evo­ca­do­res d'aque­lles altres que van ini­ciar el segle i que arri­ben fins a la Guerra Civil. D'aquí a poc a Cata­lu­nya es tor­narà a par­lar de demos­tra­ci­ons de força: d'una banda la cadena humana per la inde­pendència de
l'11-S. De l'altra, els com­bois que vin­dran de mil racons per demos­trar que Cata­lu­nya és Espa­nya el 12-O. Que són demos­tra­ci­ons de força ho palesa que la pre­si­denta de l'ANC hagi dema­nat a gent de Bar­ce­lona que vagi cap a les ter­res de l'Ebre a reforçar el espais des­po­blats de la cadena. Sap que mit­jans de comu­ni­cació hos­tils a la idea recor­re­ran tot el perímetre bus­cant-hi feble­ses, de la mateixa manera que els favo­ra­bles ho faran per tes­ti­mo­niar-hi la força des­ple­gada.

És evi­dent que es tracta en aquest cas d'una força simbòlica, no vio­lenta, més aviat fes­tiva, res a veure amb canons o deten­ci­ons. Perquè demos­tra­ci­ons de força són també els insults, les parau­les vio­len­tes, la indi­ferència amb rere­fons d'ame­na­ces que de tant en tant empren els que cre­uen que el soroll fa les idees més ver­ta­de­res. En aquest tipus de força es tro­ben còmodes sobre­tot els que tenen les nor­mes jurídiques de la seva banda, perquè al cap i a la fi, con­tra qui no vol com­plir-les, l'Estat sem­pre en té el mono­poli de l'ús.

Però ningú en l'occi­dent democràtic té esma per emprar la força sense jus­ti­fi­car-se, i així a cada bàndol d'aquesta con­tesa hi ha una raó que l'aixo­pluga: uns diuen que Cata­lu­nya és Espa­nya i que sols Espa­nya pot, si és que pot, deci­dir el destí de la part. Altres, en canvi, asse­gu­ren que Cata­lu­nya pre­e­xis­teix a Espa­nya, digui el que digui el pacte cons­ti­tu­ci­o­nal de 1978, i per tant pot deci­dir si es queda o marxa de l'estruc­tura glo­bal. Cadas­cuna d'aques­tes argu­men­ta­ci­ons té defen­sors i detrac­tors dins i fora de la his­to­ri­o­gra­fia; cadas­cuna d'aques­tes tesis té esclet­xes per on escapa la seva raci­o­na­li­tat, perquè la història de les naci­ons ha estat fins ben poc la història de la violència per expan­dir-se, con­que­rir ter­ri­to­ris i per­so­nes, colo­nit­zar lingüísti­ca­ment i cul­tu­ral­ment un espai, i el mapa resul­tant a Europa és el mapa dels gua­nya­dors i els vençuts. I Cata­lu­nya va per­dre fa tant de temps la lli­ber­tat que ara reclama que accep­tar l'argu­ment de la història sem­pre té una nova res­posta, i una altra i una altra, i així fins al moment en què podríem pre­gun­tar-nos què redi­mo­nis era això en els temps dels romans més enllà d'un tros d'una colònia del colós impe­rial.

En aquest marc irre­duc­ti­ble on uns suma­ran per­so­nes a la cadena, o vots en unes elec­ci­ons ple­bis­citàries, o decla­ra­ci­ons uni­la­te­rals d'inde­pendència, men­tre altres dei­xa­ran car­tes sense res­posta, o dene­ga­ran urnes, o fins i tot es plan­te­ja­ran dete­nir pre­si­dents de govern o de Par­la­ment, el marc inter­na­ci­o­nal actual posa el focus sobre una tesi que sols es fa raci­o­nal gràcies a l'ús de la força: té dret a deci­dir el seu destí polític el grup humà que així ho creu, encara que segons una de les dues tesis expo­sa­des no el tin­gui. Si ho creu un sol indi­vidu, es tracta d'un dis­si­dent (com el de la república inde­pen­dent de casa seva); si en són cent, es tracta d'un pro­blema d'ordre públic. Si afir­men el dret a plan­te­jar la pre­gunta una munió de per­so­nes d'un ter­ri­tori on hi havia polèmica his­to­ri­ogràfica, aquesta s'esva­eix i la raó de la força es torna màgica­ment la força de la raó. Així doncs, a veure què dóna de si la Diada.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.