Opinió

Carxofes, plaer i salut

La carxofa té un valor nutritiu interessant. Cent grams aporten
unes 22 quilocalories (molt poques),
entre 2 i 3 grams de proteïnes i hidrats
de carboni, i pràcticament gens de greix

Al conte Bufanda, de Cançons d'amor i de pluja, Sergi Pàmies evoca la capa­ci­tat de la seva mare Teresa de fer mitja, escol­tar la ràdio i alhora par­lar de mol­tes coses, entre les quals “de la truita de car­xo­fes que faria per sopar”. Per alguna raó, segu­ra­ment gas­tronòmica, l'escrip­tor esmenta aquest plat i no d'altres. Joan de Sagarra, en un elogiós arti­cle sobre el lli­bre, recull aquesta evo­cació, fins i tot en el títol, Ah, la truita de car­xo­fes!. En un número recent de la revista El Temps se'ns informa de la publi­cació del fullet La car­xofa. Com pre­pa­rar-la deu vega­des, de Veva, Mari­ona i Fina Barba i Albós, i, just a la pàgina següent, Joan Fran­cesc Mira, en l'arti­cle Humil pae­lla, on cri­tica la visió que d'aquest plat fa Mark Bitt­man al New York Times, lamenta que, en esmen­tar els ingre­di­ents, no doni “ni una opció a la deli­cada car­xofa”. Josep Pla, quan ens des­criu la pae­lla valen­ci­ana, sí que inclou “escar­xo­fes ten­dres”. La car­xofa no és una hor­ta­lissa qual­se­vol. Tam­poc en la lite­ra­tura. Joan Digby, pro­fes­sora d'anglès de la Long Island Uni­ver­sity, i John Digby, expert en poe­sia, van publi­car l'any 1987 una anto­lo­gia d'escrits ins­pi­rats en els ali­ments, Food for thought, on inclo­uen la versió anglesa de l'Oda a la alcac­hofa, de Pablo Neruda, que comença amb aquesta poètica des­cripció: “La alcac­hofa / de tierno corazón / se vistió de guer­rero, / erecta, cons­truyó / una pequeña cúpula, / se man­tuvo / imper­me­a­ble / bajo / sus esca­mas”.

La cuina cata­lana inclou les car­xo­fes a la brasa o arre­bos­sa­des, soles i com a ingre­di­ents o acom­pa­nya­ments d'altres plats. La car­xo­fera es con­rea a Cata­lu­nya, espe­ci­al­ment al Baix Llo­bre­gat (car­xofa del Prat) i al delta de l'Ebre (car­xofa del Baix Ebre i el Montsià). Als dos llocs, quan és tem­po­rada, és motiu de festa. Aquest any, entre febrer i abril, s'han cele­brat la Festa de la Car­xofa i les Jor­na­des Gas­tronòmiques de la Car­xofa a Amposta; la Car­xo­fada a Sant Boi de Llo­bre­gat, i la Festa de la Car­xofa, amb la pro­posta l'Escar­xofa & Jazz, al Prat de Llo­bre­gat. També el món de la ciència i la recerca de casa nos­tra s'ocupa de la car­xofa. El desem­bre de 2012, la revista Qua­derns agra­ris, de la Ins­ti­tució Cata­lana d'Estu­dis Agra­ris, filial de l'Ins­ti­tut d'Estu­dis Cata­lans, va publi­car un tre­ball de Fran­cesc Casañas i col·labo­ra­dors, del depar­ta­ment d'engi­nye­ria agro­a­li­mentària i bio­tec­no­lo­gia de la Uni­ver­si­tat Politècnica de Cata­lu­nya, sobre la millora de la car­xofa al Baix Llo­bre­gat.

La car­xofa té un valor nutri­tiu interes­sant. Cent grams apor­ten unes 22 qui­lo­ca­lo­ries (molt poques), entre 2 i 3 grams de proteïnes i hidrats de car­boni, i pràcti­ca­ment gens de greix. Són molt riques en potassi, i també con­te­nen mag­nesi, fòsfor i altres mine­rals. Pel que fa a les vita­mi­nes, des­taca la B9 o àcid fòlic, i també en conté altres del grup B, i C i A. És des­ta­ca­ble el seu con­tin­gut en fibra, gai­rebé un 10%.

A la car­xofa se li atri­bu­ei­xen pro­pi­e­tats bene­fi­ci­o­ses i medi­ci­nals. Com a anècdota, la del cavall Jamin als Estats Units, que a finals de la dècada del 1950 gua­nyava car­re­res perquè es deia que en men­java mol­tes. En l'àmbit medi­ci­nal és antiga l'atri­bució a les car­xo­fes d'una acti­vi­tat pro­mo­tora de la for­mació i secreció de bilis, cosa que alguns con­si­de­ren bene­fi­ci­osa per al fun­ci­o­na­ment del fetge. Això també s'ha rela­ci­o­nat amb cer­tes for­mes de “depu­ració” del cos, sense gaire fona­ment ni evidències que tin­gui reper­cus­si­ons clíniques clares. També s'atri­bu­ei­xen a les car­xo­fes altres acci­ons, entre les quals la d'aju­dar a abai­xar el coles­te­rol. L'Auto­ri­tat Euro­pea de Segu­re­tat Ali­mentària acaba de reconèixer que un pre­pa­rat, ano­me­nat Limi­col, que entre altres ingre­di­ents conté extracte de car­xofa, efec­ti­va­ment redu­eix el coles­te­rol, encara que no està del tot clar el paper d'aquest extracte en el con­junt. D'altra banda, també s'ha publi­cat fa poc un estudi de la Uni­ver­si­tat d'Illi­nois que demos­tra, a nivell de labo­ra­tori, que alguns com­po­nents de la car­xofa, “maten” cèl·lules pan­creàtiques can­ce­ro­ses. Això sí, per asso­lir els nivells neces­sa­ris a base de men­jar car­xo­fes, n'hauríem de con­su­mir quan­ti­tats inas­so­li­bles en una ali­men­tació nor­mal. Però, segons Elvira González de Mejía, una de les auto­res d'aquest estudi, si men­gem car­xo­fes, i altres ver­du­res i hor­ta­lis­ses, si més no con­tri­bui­rem a reduir ris­cos. En defi­ni­tiva, com diu Pere Tàpias: “D'ella tot és bo i és sa, / fins el suc de la pellofa. / Tot es pot apro­fi­tar, / de l'esplèndida car­xofa.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.