Opinió

Cava o xampany

El consum de cava, sempre moderat, pot millorar la memòria, especialment de la gent gran. Són efectes suaus però consistents, que s'han de valorar en la seva justa mesura

El vi escumós de qua­li­tat obtin­gut d'acord amb el mètode tra­di­ci­o­nal o cham­pe­noise, que conei­xem com a cava o xam­pany, té molta tra­dició i està d'actu­a­li­tat. És una beguda que s'asso­cia a festa, però el seu con­sum s'ha gene­ra­lit­zat perquè agrada a molta gent. No a tot­hom, però, entre els quals la prin­cesa Letícia, que no fa gaire va evi­tar, en públic, pren­dre'n ni un petit glop. Pot­ser no li agrada, però pot­ser no sap que con­su­mit amb mode­ració té efec­tes prou salu­da­bles i que una copa només aporta unes 70 qui­lo­ca­lo­ries (al cap del dia una dona com ella en neces­sita entorn d'unes 1.800, que no sem­bla que les inge­reixi). En qual­se­vol cas, amb el seu gest no va aju­dar a la pro­moció del pro­ducte. No sabem si a les altes esfe­res de l'Estat hi ha qui fa el boi­cot a una beguda abso­lu­ta­ment iden­ti­fi­cada amb Cata­lu­nya, però està com­pro­vat que quan alguns espa­nyols s'enfa­den amb nosal­tres, el pri­mer pro­ducte amb què l'empre­nen és el cava. El sec­tor, però, ha sabut fer bé les coses perquè, com ha cons­ta­tat recent­ment un impor­tant direc­tiu d'una gran marca cata­lana, el seu mer­cat és el món.

Un lli­bre de Rafel Nadal publi­cat fa ben poc recorda al seu títol que abans en dèiem xam­pany, però forçats pels fran­ce­sos, que volien res­trin­gir aquesta deno­mi­nació als vins escu­mo­sos ela­bo­rats a la Xam­pa­nya, els pro­duc­tors cata­lans van haver de can­viar-la i van optar per la de cava, rela­ti­va­ment recent i prou encer­tada, que ha fet forat. Julià Gui­lla­mon titula la seva crítica sobre aquest lli­bre La saga dels taps, perquè evoca la interes­sant història de Fran­cisco Oller, besavi de l'autor de l'obra, que va fun­dar una fàbrica de taps de suro a la Xam­pa­nya que es con­vertí en una indústria molt potent. La con­tri­bució cata­lana als xam­panys fran­ce­sos ve de lluny. Es con­si­dera com a inven­tor del xam­pany Dom Pierre Périg­non (1638-1715), un monjo de l'aba­dia bene­dic­tina d'Haut­vi­lli­ers, a la Xam­pa­nya. Hi havia alguns ante­ce­dents imper­fec­tes, però ell va tro­bar la manera de man­te­nir en el vi enve­llit les carac­terísti­ques bom­bo­lles, que ano­me­nava estre­lles, en una ampo­lla tan­cada. Per acon­se­guir-ho va haver de resol­dre dos pro­ble­mes: que el gas no sortís de l'ampo­lla i que aquesta no esclatés a causa de l'alta pressió que hi gene­rava. Fins ales­ho­res les ampo­lles eren de vidre fi i el tap, de fusta coberta d'espart impreg­nat d'oli. Segons sem­bla, va des­co­brir la immi­llo­ra­ble uti­li­tat dels taps de suro gràcies a uns pele­grins de Sant Feliu de Guíxols que els feien ser­vir per a les seves can­tim­plo­res. El savi gastrònom i peri­o­dista Néstor Luján deia que no va ser ben bé així, sinó que Dom Périg­non va conèixer la qua­li­tat del suro català quan visità el cenobi bene­dictí d'aquesta loca­li­tat empor­da­nesa. Hi ha altres ver­si­ons, però sem­bla clar que els ascen­dents experts en taps de Rafel Nadal també tenien pre­de­ces­sors giro­nins. I tot ple­gat demos­tra una con­tri­bució més dels mones­tirs i la religió catòlica a la viti­cul­tura.

Avui és un fet accep­tat que un con­sum mode­rat de begu­des alcohòliques no és “obli­ga­tori” però té efec­tes salu­da­bles. Pel que fa al cava podem esmen­tar, per exem­ple, un estudi de l'any 2007, por­tat a terme entre el depar­ta­ment de nutrició i bro­ma­to­lo­gia de la Uni­ver­si­tat de Bar­ce­lona, l'Hos­pi­tal Clínic i altres cen­tres, demos­tra que el seu con­sum mode­rat té efec­tes car­di­o­vas­cu­lars posi­tius. Fa unes set­ma­nes, un estudi de la uni­ver­si­tat anglesa de Rea­ding apunta que aquest con­sum de cava, sem­pre mode­rat, pot millo­rar la memòria, espe­ci­al­ment de la gent gran. Són efec­tes suaus però con­sis­tents, que s'han de valo­rar en la seva justa mesura, sense l'exa­ge­ració que a vega­des es fa quan es parla de “cava­teràpia”. Aquests i altres aspec­tes, com els rela­ci­o­nats amb la tec­no­lo­gia i la qua­li­tat, van ser con­si­de­rats en el XXXI Congrés Inter­na­ci­o­nal del Cava cele­brat a l'octu­bre a Sant Sadurní d'Anoia.

El cava també es rela­ci­ona amb el món de l'art. Fa pocs dies a Vila­franca del Penedès es va cele­brar el Most Fes­ti­val, dedi­cat al cinema del vi i del cava. El Penedès és la gran comarca del cava, encara que, com recor­dava Sal­va­dor Gar­cia-Arbós a El Punt l'agost del 2009, la pri­mera ela­bo­ració a Cata­lu­nya de vi escumós es va fer a Bla­nes el 1848. Com afirma el que fou gran peri­o­dista i gur­met Lluís Bet­to­nica al seu lli­bre Els Caves de Cata­lu­nya, del 1983, encara molt valuós, el pres­tigi social del cava català s'assenta sobre la seva indis­cu­ti­ble qua­li­tat, que s'ha asso­lit gràcies a la cons­tant pre­o­cu­pació dels viti­cul­tors, dels vini­cul­tors i dels ela­bo­ra­dors. Una gran mos­tra de feina ben feta. Gau­dim-ne i pro­mo­ci­o­nem-lo.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Els nostres subscriptors llegeixen sense anuncis.

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia