Opinió

anàlisi

Fabricants de pobres

Des­gra­ci­a­da­ment, la història ens il·lus­tra força casos de polítics, d'ide­o­lo­gies polítiques i de polítiques econòmiques que han estat uns ver­ta­ders i efi­ci­ents fabri­cants de pobres. Sovint aquest feno­men, una vegada ini­ciat, entra en una espi­ral per­versa que fa molt difícil sor­tir-ne. Nor­mal­ment els fabri­cants de pobres asso­lei­xen el poder amb un dis­curs en defensa dels pobres i la seva gestió no para de fer-ne més i tor­nen al popu­lisme retòric en defensa dels pobres, i tor­nen a fer més pobres, fins que arruïnen total­ment el país i el col·lapsen econòmica­ment, com va pas­sar a molts països comu­nis­tes.

Robert Mugabe, pre­si­dent de Zim­babwe, l'antiga Rhodèsia, va ser pri­mer minis­tre el 1980 i va asso­lir la pre­sidència el 31 de desem­bre del 1987 amb un dis­curs molt sec­tari con­tra la comu­ni­tat blanca. Va començar la con­fis­cació de pro­pi­e­tats agrícoles de la mino­ria blanca que tenien una alta pro­ducció, i fins i tot expor­ta­ven, per lliu­rar-los als seus segui­dors de la comu­ni­tat negra. Fins ales­ho­res el país era un dels més avançats de l'Àfrica en ser­veis i expor­ta­dor de pro­duc­tes. La pro­ducció va bai­xar en picat, i ben aviat va començar el desa­bas­ta­ment i va aparèixer la manca de pro­duc­tes bàsics, un fet des­co­ne­gut fins ales­ho­res.

Les polítiques popu­lis­tes i arbitràries de Mugabe van pro­vo­car una hiperin­flació que Mugabe va decla­rar il·legal. Va fer tan­car 800 empre­ses per boi­co­te­jar el mer­cat, va fer empre­so­nar molts comer­ci­ants, però la inflació va con­ti­nuar pujant fins a 200 mili­ons per cent. Cada 24,7 hores els preus es dupli­ca­ven.

Aquesta set­mana el Par­la­ment de Veneçuela, després d'haver apar­tat una dipu­tada díscola per recu­pe­rar la majo­ria, va donar poders espe­ci­als al pre­si­dent Maduro. El fet no és nou a Veneçuela, puix que des del 2007 tots els pre­si­dents han tin­gut períodes de poders espe­ci­als.

És cert que Nicolás Maduro ja va rebre l'herència d'una eco­no­mia molt des­com­pen­sada per les polítiques popu­lis­tes, inter­ven­ci­o­nis­tes i arbitràries d'Hugo Chávez, però la dinàmica cap al pre­ci­pici amb Maduro no s'ha atu­rat i les mesu­res, del tipus de Mugabe, per com­ba­tre la inflació manu mili­tari i no amb mesu­res econòmiques asse­nya­des, fan pre­veure un futur imme­diat molt com­pli­cat. La gran majo­ria dels països lla­tins van fer un esforç per con­te­nir la inflació amb èxit, havia estat un mal endèmic, però Veneçuela i l'Argen­tina n'han que­dat al marge.

El pro­per 8 de desem­bre Veneçuela tindrà elec­ci­ons muni­ci­pals i aquest horitzó pre­o­cupa molt el cha­visme perquè hi ha un 70,7% de la població que valora nega­ti­va­ment la marxa de l'eco­no­mia i un 53% veu dolenta la gestió de Maduro.

Veneçuela és un país que té grans recur­sos natu­rals i és el prin­ci­pal pro­duc­tor de petroli de l'Amèrica Lla­tina. Cons­ci­ents d'aquest coixí de riquesa natu­ral, tots els pre­si­dents veneçolans, amb més o menys inten­si­tat, han vol­gut fer política ami­guista. Hugo Chávez amb “la seva revo­lució boli­va­ri­ana” i el sos­te­ni­ment de la cubana, és el que va començar el camí que ara reforça Maduro, cap al pre­ci­pici, un camí que, tot i que aquí té grans defen­sors, té tots els ingre­di­ents de ser una nova dic­ta­dura fabri­cant de pobres.

De moment, les últi­mes acci­ons han estat con­trol de preus per decret i l'empre­so­na­ment d'empre­sa­ris i comer­ci­ants; si mirem cap a Zim­babwe, ja sabem quin són els resul­tats. Només cal temps.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.