Editorial

Un inici de curs amb pau social i sense 25%

El curs escolar arrenca avui amb normalitat després de l’acord segellat dijous in extremis entre el Departament i els sindicats d’educació amb què es va desconvocar les vagues previstes per al setembre, que auguraven una estrena complicada. L’entesa entre la Generalitat i els set sindicats enterra l’agenda de mobilitzacions i garanteix la pau social en un moment especialment sensible com és el principi de curs. L’acord arriba després de mesos de desacords i negociacions que, finalment, han culminat amb el compromís del conseller Josep Gonzàlez-Cambray de reduir una hora l’horari lectiu i contractar gairebé 3.500 docents, més de 1.400 per a primària i més de 2.000 per a secundària amb una inversió de 170 milions d’euros. Es recullen d’aquesta manera part de les reivindicacions d’uns sindicats que han batallat fortament amb l’executiu i que interpreten el consens amb el Departament en clau de treva per continuar les converses durant el primer trimestre. Amb l’entesa es desactiva, per ara, un dels conflictes de l’executiu que cuejava del curs passat i que va agafar més força arran de l’avançament una setmana de la tornada a l’escola per fixar-la avui, 5 de setembre.

L’arrencada del curs amb normalitat és una bona notícia. I va acompanyada de l’anunci del govern que cap centre aplicarà el 25% de castellà. No tindria cap sentit que ho fessin. En l’embolic monumental propiciat per una maldestra justícia que s’apropia el paper de l’executiu, el que fa la Generalitat és aplicar el marc normatiu de blindatge del català recentment aprovat (el decret llei 6/2022 i la llei 8/2022) mentre està en espera del pronunciament del Tribunal Constitucional. I tot plegat després que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya veiés una “impossibilitat legal” per aplicar la sentència del 25%. Lamentablement, serà el TC qui tindrà l’última paraula. El curs engega, doncs, amb normalitat i més perquè és el de la recuperació després d’uns anys marcats per les restriccions per la Covid-19. Enguany, ja no hi ha limitacions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia