Editorial

La legislatura del 52%, enterrada

Els afiliats de Junts per Catalunya es van pronunciar ahir amb claredat per la sortida del govern. La decisió fa saltar pels aires un govern conjunt amb ERC que compartien des del maig del 2021, però també liquida la simbòlica majoria independentista del 52% assolida en els comicis de l’any passat. Si durant la legislatura, molts cops, ja ha semblat un miratge, ara s’enterra de forma definitiva. La victòria del trencament obre un panorama d’enorme incertesa, en la política catalana, però sobretot en el moviment independentista. Esquerra vol governar en solitari a la Generalitat. No serà, però, un camí gens fàcil. La sortida de Junts implica una pèrdua de suport parlamentari cabdal per als republicans, que es quedaran amb només 33 diputats. Tot i això, des d’ERC semblen determinats a mantenir-se a la Generalitat com a mínim fins que passin les municipals del maig del 2023, objectiu per al qual necessitaran anar amb forces com els comuns o el PSC a la cambra. En una compareixença ahir a la nit, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, anunciava “una nova etapa” d’un nou Consell Executiu que nomenarà “amb la màxima celeritat”, amb la voluntat d’esgotar el que queda de legislatura.

La sortida del govern de Junts dibuixa també un escenari amb incògnites en el partit, on, mai com ara, s’havien fet paleses les dues ànimes existents, que s’haurà de veure com cohabiten. La presidenta, Laura Borràs, partidària de trencar, guanya pes, i el temps definirà en quina posició queda el secretari general, Jordi Turull, que, malgrat no haver-se definit públicament, és qui ha pilotat la negociació per salvar l’entesa amb ERC. Un altre interrogant és el paper de la formació fora del govern. El pressupost del 2023, en què Junts haurà de pronunciar-se sobre els comptes de Jaume Giró, serà una prova de foc. És un exemple del terreny desconegut i contradictori en què la sortida de JxCat situa la política catalana, on, lamentablement, de moment, només sembla haver-hi una certesa: no hi queda res de la majoria ni la legislatura del 52%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia