Editorial

Crims de guerra a Israel i Gaza

La decisió de la fiscalia del Tribunal Penal Internacional de la Haia de demanar ordres de detenció contra el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, i el seu ministre de defensa, Yoav Gallant, i tres membres de la cúpula militar i política de Hamàs, Yahya Sinwar, Muhammad Diab Ibrahim al-Masri i Ismail Haniye, serà –si es confirma– un pas més contra la impunitat dels crims de guerra i contra la humanitat en els conflictes armats, però suposaria també un canvi de to inèdit de la comunitat internacional contra l’actitud i els mètodes d’Israel en el conflicte amb Palestina. És obvi, però cal remarcar-ho, que l’actuació del TPI és neutral i independent i no posa sota sospita cap de les dues posicions enfrontades en aquest conflicte, els seus motius, ni la seva legitimitat, sinó la responsabilitat penal de determinades persones en la comissió d’accions criminals en el context de l’enfrontament a Gaza. L’informe del fiscal inclou tant l’assassinat de centenars de civils, segrestos, violacions i altres formes de violència sexual i tortura acreditats durant l’atac de Hamàs en territori israelià el 7 d’octubre passat, com els atacs deliberats, generalitzats i sistemàtics de l’exèrcit israelià contra la població civil palestina així com la utilització deliberada i planificada de la fam dels habitants de Gaza com a mètode de guerra.

És impossible no compartir el principi bàsic que defensa el fiscal del TPI en el sentit que si existeix una llei internacional i unes lleis sobre conflictes armats, s’han d’aplicar igual, sigui qui sigui el qui les viola. De la mateixa manera que és impossible no compartir i defensar el criteri que aplica en el sentit que totes les vides d’innocents valen el mateix, ja sigui al quibuts de Kfar Aza o a la ciutat de Gaza. I no obstant això és reveladorament previsible veure com els Estats Units, que no estan entre els 124 països que han ratificat la constitució de l’organisme –tampoc ho ha fet Israel–, critiquen aquesta equiparació i neguen que el TPI hi tingui res a fer, a Gaza. En tot cas, aquest procés posarà a prova el compromís internacional contra els crims de guerra i la capacitat del TPI per combatre la impunitat de qui en comet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia