Editorial

Municipis que han de complir la llei

El 46% dels municipis de Catalunya, 447 de 946, no han presentat els comptes de l'any 2009 a la Sindicatura de Comptes. Altres anys, aquest fet, tot i la seva gravetat, seria gairebé anecdòtic i, més enllà de l'estirada d'orelles que rebrien de la mateixa institució i del conseller de Governació de torn, no passaria res. Però enguany, i gràcies a una llei aprovada aquest estiu, la situació ha canviat radicalment ja que el text insta el govern català a suspendre la tramitació de subvencions i transferències a aquells ajuntaments que no hagin retut els comptes. Vaja, que el govern ha de tallar l'aixeta a la meitat dels municipis catalans. El fet que sigui any electoral, però, farà que hi pugui haver una espècie de pròrroga ja que els pressupostos també estan prorrogats i, segons el Departament d'Economia, haurà de ser el nou govern qui hagi de prendre aquesta decisió tan impopular.

En tot cas, és molt greu que un 46% dels municipis catalans encara lliurin tard els comptes. De fet, encara n'hi ha 40 que no han entregat ni els del 2008. I això no els pot sortir gratis. La Generalitat ha de complir la llei tal com està marcada i no atorgar subvencions a aquests municipis fins que lliurin els comptes. No es tracta només de controlar que els comptes no amaguin cap irregularitat, sinó que, a més, hi ha una qüestió de rang pedagògic no menys important: quin ajuntament pot exigir als seus ciutadans que compleixin les lleis si ells no ho fan?

Una altra cosa és que cal analitzar detingudament el perquè passa això. No tots els ajuntaments són al mateix sac. Entre aquests 447 n'hi ha molts de petits, sense els recursos tècnics i humans per dur a terme aquesta feina, d'altra banda fonamental per al funcionament del consistori. En aquests casos, cal cercar les fórmules –amb l'ajut de les diputacions i els departaments d'Economia i Governació de la Generalitat– perquè puguin tenir els comptes al dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.