Opinió

Davos i la nutrició

Per eradicar la fam al món no només calen millors estratègies, que són molt benvingudes, sinó també canvis en les injustes estructures polítiques i econòmiques de poder

S'ha cele­brat a Davos el Fòrum Econòmic Mun­dial, que afronta els pro­ble­mes polítics i econòmics a escala pla­netària, i que també inclou temes sobre el medi ambi­ent i la salut. Aquest any, entre els que s'han trac­tat, n'hi ha hagut sobre ali­men­tació, ja que es va anun­ciar i deba­tre que els com­pro­mi­sos de la cimera Nutri­tion for Growth (nutrició per al crei­xe­ment), cele­brada a Lon­dres el juny del 2013, s'inte­gra­ran a la SUN-Sca­ling Up Nutri­tion-Bus­si­ness Network (xarxa d'empre­ses per millo­rar la nutrició). S'ha creat, per tant, una pla­ta­forma glo­bal, única i coor­di­nada d'empre­ses i orga­nis­mes, amb com­pro­mi­sos clars i recur­sos impor­tants, diri­gida a millo­rar la nutrició al món.

Nutri­tion for Growth té com a objec­tiu “vèncer la fam mit­jançant els nego­cis i la ciència”. Hi par­ti­ci­pen governs de tots els con­ti­nents, empre­ses mul­ti­na­ci­o­nals de l'ali­men­tació i de la comu­ni­cació, i orga­nit­za­ci­ons inter­na­ci­o­nals: no gover­na­men­tals, com Oxfam, fun­da­ci­ons com la Bill and Melinda Gates, la FAO, la Uni­cef, l'OMS, el Banc Mun­dial, orga­nit­za­ci­ons vin­cu­la­des a diver­ses cre­en­ces reli­gi­o­ses i, fins i tot, agru­pa­ci­ons de vege­ta­ri­ans. El con­junt per­met afron­tar rep­tes ambi­ci­o­sos si es fan les coses bé.

SUN-Sca­ling Up Nutri­tion-Bus­si­ness Network inclou, de moment, unes qua­ranta grans com­pa­nyies, amb l'objec­tiu de fer front a la mal­nu­trició i la fam. Com ha dit Ert­ha­rin Cou­sin, direc­tora exe­cu­tiva del Pro­grama Mun­dial d'Ali­ments, orga­nit­zació de l'ONU que té per objec­tiu era­di­car la fam, cap orga­nisme ni cap govern pot, sol, asso­lir l'objec­tiu d'eli­mi­nar la fam i la mal­nu­trició al món. La pla­ta­forma cre­ada vol apro­fi­tar l'experiència del món empre­sa­rial per millo­rar l'ali­men­tació, i que la “comu­ni­tat dels nego­cis” doni suport als esforços per pro­gres­sar en agri­cul­tura, desen­vo­lu­pa­ment de pro­duc­tes, infra­es­truc­tu­res, canals de dis­tri­bució, recerca i inno­vació. Segons Ant­hony Lake, direc­tor exe­cu­tiu de la Uni­cef, la sub­nu­trició és un pro­blema glo­bal, i ha de ser una pri­o­ri­tat, també glo­bal, dels governs i de les ins­ti­tu­ci­ons inter­na­ci­o­nals, però també del sec­tor pri­vat dels nego­cis que, amb la seva experiència i recur­sos, pot incre­men­tar la dis­po­ni­bi­li­tat d'ali­ments millors. I si s'actua amb rigor, es farà el que és cor­recte i el que és pràctic. Des­taca, en aquest sen­tit, la trans­cendència d'aju­dar la infància, perquè si està ben ali­men­tada podrà asso­lir en el futur les seves poten­ci­als capa­ci­tats labo­rals, i con­tri­buirà al crei­xe­ment de les naci­ons i, també, de les empre­ses. Feike Sij­besma, líder del con­sell coor­di­na­dor de la pla­ta­forma, que inclou per­so­nes del món dels nego­cis i de la soci­e­tat civil, opina que les empre­ses han d'actuar amb trans­parència i han de ren­dir comp­tes dels com­pro­mi­sos adqui­rits, la qual cosa interessa el món econòmic i la soci­e­tat en gene­ral perquè la mal­nu­trició, més enllà dels seus efec­tes nefas­tos sobre la salut, té con­seqüències nega­ti­ves sobre les eco­no­mies locals i mun­di­als.

La tasca és urgent, per raons econòmiques però, sobre­tot, perquè estem davant un pro­blema moral i de sub­sistència inad­mis­si­ble, i la con­tri­bució del món empre­sa­rial pot ser una gran ajuda. Aques­tes bones inten­ci­ons s'han de con­ver­tir en fets, i s'ha d'anar al fons del pro­blema, amb bones pràcti­ques i cri­te­ris ètics, més enllà dels rao­na­bles bene­fi­cis empre­sa­ri­als, perquè no podem obli­dar que per era­di­car la fam al món no només calen millors estratègies, que són molt ben­vin­gu­des, sinó també can­vis en les injus­tes estruc­tu­res polítiques i econòmiques de poder.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.