Opinió

Males praxis

El que volia ser el tret
de recuperació
del PSC-PSOE
s'ha convertit en una nova pedra en el camí

Sobre el paper, la pràctica d'eixam­plar la con­fecció de les llis­tes elec­to­rals fora de les fron­te­res dels apa­rells dels par­tits és una bona idea, ja que demo­cra­titza les can­di­da­tu­res i apunta el regust de llis­tes ober­tes. No és nou, quan Ini­ci­a­tiva fa anys expe­ri­menta amb el tema de primàries, si bé limi­ta­des a mili­tants i sim­pa­tit­zants, i altres par­tits també han fet pro­va­tu­res. Fins al novem­bre del 2010 els soci­a­lis­tes bar­ce­lo­nins por­ta­ren a primàries el duel Hereu-Tura, amb força ressò als mit­jans. La nova pràctica era engres­ca­dora i apun­tava a un llarg recor­re­gut.

Foren els soci­a­lis­tes fran­ce­sos que apro­fun­di­ren amb encert en la pro­posta d'una con­sulta oberta per ele­gir el can­di­dat a la pre­sidència de l'Estat, per les elec­ci­ons del 2012, i con­vo­ca­ren les “primàries ciu­ta­da­nes de França”, un procés obert a qua­ranta-qua­tre mili­ons de fran­ce­sos, que, pagant un euro, només havien de regis­trar-se en unes llis­tes i sig­nar una adhesió als valors de l'esquerra. L'octu­bre del 2011 s'obri­ren les urnes soci­a­lis­tes i quasi tres mili­ons d'elec­tors acu­di­ren a dipo­si­tar-hi el vot. La victòria de François Hollande serví, de retruc, per aug­men­tar-ne la popu­la­ri­tat, i el maig de l'any següent la cursa elec­to­ral el portà a la pre­sidència de la República.

Emmi­ra­llat en la idea fran­cesa, el PSC-PSOE s'avingué a copiar la idea, que podia posar en pràctica en l'elecció dels seus can­di­dats muni­ci­pals, segurs de l'èxit de la fórmula i per­se­guint tren­car la deriva nega­tiva de la for­mació. Adop­ta­ren la nor­ma­tiva fran­cesa –amb ajus­tos que han cau­sat con­flic­tes en algu­nes pobla­ci­ons– i es dis­po­sa­ren a con­ver­tir Bar­ce­lona en
exem­ple de bones pràcti­ques democràtiques i de par­tit pro­gres­sista i recep­tiu a la ciu­ta­da­nia. Tot llest per fer un pas enda­vant, però s'ha de reconèixer que aquests no són bons temps per al par­tit soci­a­lista.

A Bar­ce­lona ciu­tat, sobre un cens elec­to­ral d'1.400.000 per­so­nes majors de quinze anys (edat fixada per la nor­ma­tiva soci­a­lista) i 134.084 votants del PSC-PSOE en les dar­re­res muni­ci­pals, els sis pre­can­di­dats acon­se­gui­ren 10.500 avals. Fora d'això, uns 10.000 asso­ci­ats (3.000 mili­tants i 7.000 sim­pa­tit­zants) dona­ven un gruix sufi­ci­ent per pre­veure una bona par­ti­ci­pació en el procés. Els mit­jans de comu­ni­cació també s'apun­ta­ren a la festa, i més quan alguns crítics sem­bla­ven pren­dre força per difi­cul­tar les aspi­ra­ci­ons ofi­ci­a­lis­tes. Aviat els res­pon­sa­bles de la con­sulta fixa­ren la xifra de 12.000 par­ti­ci­pants com a llin­dar mínim per a l'èxit.

Quan tot va mala­ment només s'evi­den­cia que les coses poden anar pit­jor, i el procés de primàries soci­a­lis­tes ha aire­jat les pit­jors pràcti­ques de la mani­pu­lació política, fins a fer excla­mar a Carme San­mi­quel, pre­si­denta de l'auto­ri­tat elec­to­ral, que “havia obser­vat situ­a­ci­ons que no li van agra­dar gens” i fins va detec­tar “males pràcti­ques” en el procés elec­to­ral, quan veié la pro­cessó de pakis­ta­ne­sos acu­dint a votar sense saber a qui ni per què. Un cert tuf de com­pra­venda de vots es res­pi­rava a l'ambi­ent. A part daixò, no s'acon­seguí atraure els elec­tors espe­rats, quan vota­ren 7.415 per­so­nes en la pri­mera volta (1.421 mili­tants, 797 sim­pa­tit­zants i 5.197 sense afi­li­ació) i 5.524 en la segona (1.217 mili­tants, 641 sim­pa­tit­zants i 3.666 sense afi­li­ació), xifres infe­ri­ors als matei­xos avals dels can­di­dats. Final­ment, és sabut, guanyà el can­di­dat beneït per la direcció.

El que volia ser el tret de recu­pe­ració del PSC-PSOE s'ha con­ver­tit en una nova pedra en el camí i tot indica que la crisi del soci­a­lisme català encara no ha tocat fons. La mala praxi, accep­tada de bona o mala gana, qüesti­ona, una vegada més, el futur del deso­ri­en­tat soci­a­lisme català, que no sap tro­bar un dis­curs engres­ca­dor.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.