Opinió

Llibre blanc i nuclears

El CATN s'ha oblidat
de definir un escenari
de desnuclearització
i opta per conservar
l'‘statu quo' elèctric

El 19 d'octu­bre de 1989 (fa 25 anys) Cata­lu­nya podria haver patit un acci­dent nuclear de classe 7, amb explosió d'hidro­gen i fusió del nucli, si l'incendi a la zona de tur­bi­nes del reac­tor de gra­fit gas de Van­dellòs hagués afec­tat la part radi­o­ac­tiva. L'opció de tan­car defi­ni­ti­va­ment el reac­tor i des­man­te­llar-lo –enorme dis­pesa que paguem amb la tarifa elèctrica– va ser una decisió finan­cera i “política”. Pere Duran Farell, pre­si­dent d'Hifrensa, la soci­e­tat his­pa­no­fran­cesa pro­pietària, va con­si­de­rar en 12.000 mili­ons de pes­se­tes el cost de repa­rar la tur­bina afec­tada (Le Monde, 4 de novem­bre de 1989). Però tant París com Madrid ja no esta­ven interes­sats a seguir pro­duint plu­toni dels resi­dus del reac­tor que s'envi­a­ven periòdica­ment a la planta de retrac­ta­ment de Mar­coule (França). El risc pel ter­ri­tori va ser real i extrem però Hifrensa va sor­tir-ne finan­ce­ra­ment indemne (també judi­ci­al­ment).

En alguns actes de l'Assem­blea Naci­o­nal Cata­lana (ANC) he expo­sat el risc biològic i econòmic que pel nos­tre futur estat com­por­ta­ran els tres reac­tors en fun­ci­o­na­ment (Van­dellòs II, Ascó I i Ascó II) i la teme­ri­tat d'auto­rit­zar que el seu període de vida s'allar­gui fins a sei­xanta anys. La sos­pita, però, que el “lobby elèctric” impe­deix un debat energètic lliure en el procés sobi­ra­nista es con­firma al fer-se públic l'informe 9 del lli­bre blanc redac­tat pel Con­sell Asses­sor per a la Tran­sició Naci­o­nal (CATN) dedi­cat a l'abas­ta­ment d'aigua i d'ener­gia. Sor­pre­nent­ment, el CATN, creat pel pre­si­dent Mas, s'ha obli­dat de defi­nir un esce­nari de des­nu­cle­a­rit­zació i opta per con­ser­var l'statu quo elèctric (defen­sant amb vague­tat les ener­gies reno­va­bles).

És una greu deficiència que no s'ana­lit­zin els efec­tes col·late­rals de l'acci­dent de Fukus­hima i els cos­tos finan­cers que com­por­tarà apli­car amb rigor els stress tests de la UE (que, per cert, no acon­se­llen subs­ti­tuir el zir­coni dels com­bus­ti­bles nucle­ars per evi­tar les explo­si­ons d'hidro­gen pro­vo­ca­des en els acci­dents de Three Mile Island, Txernòbil i Fukus­hima). Des­ta­caré algu­nes per­les que s'han escrit en l'informe:

–“La pro­ducció d'ori­gen nuclear per­met reduir la dependència res­pecte als hidro­car­burs” (s'oculta que ens con­di­ci­ona al poderós càrtel de pro­duc­tors d'urani enri­quit).

–“La segu­re­tat de les cen­trals nucle­ars cata­la­nes és bona i està millo­rant contínua­ment” (la rea­li­tat és que els reac­tors d'Ascó i Van­dellòs acla­pa­ren el 43% dels inci­dents de tot el parc nuclear espa­nyol, segons el mateix Con­sell de Segu­re­tat Nuclear).

–“La segu­re­tat de les nucle­ars cata­la­nes recau en l'exèrcit espa­nyol” (cosa que obli­ga­ria els redac­tors a expli­car-nos com el fran­quisme va intro­duir l'ener­gia nuclear amb un objec­tiu arma­mentístic i no única­ment civil).

–“El sis­tema elèctric d'un futur estat català pot sub­mi­nis­trar l'ener­gia a uns preus un 30% infe­ri­ors al sis­tema elèctric espa­nyol” (afir­mació que enlloc es docu­menta, espe­ci­al­ment si s'inter­na­lit­zen els cos­tos de la segu­re­tat obli­gats després de Fukus­hima i de les ins­tal·laci­ons que hau­ran d'emma­gat­ze­mar els resi­dus).

El Con­sell Asses­sor ens diu que cal decla­rar la inde­pendència avi­sant prèvia­ment Endesa i Iber­drola, ja que “cal vet­llar perquè els dipòsits de com­bus­ti­ble nuclear siguin plens”, mirant d'evi­tar que la data de la secessió coin­ci­deixi amb la recàrrega de com­bus­ti­ble! També con­si­dera que allar­gar la vida de les cen­trals a sei­xanta anys faria el sis­tema elèctric català “econòmica­ment com­pe­ti­tiu”(?). Fins i tot s'acon­se­lla que la Gene­ra­li­tat entri com a soci d'ENUSA (Empresa Naci­o­nal del Ura­nio) per garan­tir el sub­mi­nis­tra­ment de com­bus­ti­ble i creï un con­sell de segu­re­tat nuclear. Final­ment, es pro­posa que el nou estat català s'inte­gri en els orga­nis­mes inter­na­ci­o­nals que pro­mo­uen l'ener­gia atòmica, com l'OIEA i l'AIE.

En con­clusió: o la soci­e­tat civil reclama mit­jançant la nova llei de con­sul­tes pro­nun­ciar-se sobre el futur de l'ener­gia nuclear, o ens enco­lo­ma­ran a dit un estat català nucle­a­rit­zat i sense rup­tura energètica amb el fran­quisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.