Tribuna
A Figueres no paren
Si no passa cap desastre gros, el mes de febrer de l'any que ve se celebrarà, a Figueres, el Sisè Festival Internacional de Circ Elefant d'Or, a imatge i semblança de festivals com els de WuQiao, Budapest, Montecarlo o París –i perdonin el bombament xovinista, però és així. Les cinc anteriors edicions han sumat més de 120.000 espectadors, i el festival ja va néixer amb la pretensió d'oferir les millors atraccions mai vistes en els circs europeus, cosa que s'ha anat servant amb tota precisió fins ara. En aquest pròxim, del febrer 2017, hi actuaran més de 80 artistes de 12 països, competint davant d'un jurat internacional format per 15 importants directors i experts en circ, vinguts d'arreu del món. I és que Figueres es va consolidant com una de les capitals europees del circ, dins del mapa mundial dels grans esdeveniments d'aquest fascinant món.
Però hi ha una qüestió més important encara, perquè els organitzadors, i especialment el meu amic Genís Matabosch, ànima i cervell de tot plegat, ja fa temps que somien i hi posen el coll per aconseguir que a Figueres hi hagi un Museu del Circ, i que la capital empordanesa sigui proclamada Capital Mundial del Circ d'aquí a dos anys. Aquest museu, que seria únic a la península, viu els mesos clau des d'ara fins al febrer. Naturalment, calen molts euros i sembla que l'Ajuntament de Figueres, amb el vistiplau de l'oposició (menys la CUP, és clar) estaria disposat a aportar part del pressupost en terminis i durant tres anys. La Diputació de Girona també sembla estar-hi disposada, però en canvi no és gens clar què faria la Generalitat. Genís Matabosch diu que allò que caldria és que la Generalitat fes el mateix que Ajuntament i Diputació perquè tot quedés lligat i ben lligat. Però no: de la Generalitat no se'n sap res perquè no se n'ha pogut obtenir cap resposta ni blanca ni negra. Dit fàcil i clar: si en els comptes pel 2017 de les tres administracions hi apareix que posen pressupost durant tres anys (la quantitat ideal la saben en Genís i els seus), a Figueres tenim Museu del Circ. A la ciutat hi ha ara un altre suport de pes: prop de tres-cents establiments adherits a l'associació de comerciants Comerç de Figueres van engegar una campanya l'abril passat, amb gran ressò i milers d'adhesions.
Ara que hi ha (per dir-ho així) una conjunció política immillorable (vull dir a casa nostra, ep!), potser seria bo recordar al conseller de Cultura que el festival de circ es creà quan ell era alcalde de Figueres, i que va ser durant el seu mandat, també, que es comprà la Casa Nouvilas, fins ara “aquest mort per a la ciutat”, tal com diu tothom.