opinió
Diàleg estratègic
Hi ha diàleg o hi haurà diàleg entre el govern de la Generalitat i el govern espanyol? Fins ara hi ha converses diàries, emissaris amunt i avall, missatges encreuats i persones que treballen per intentar acostar posicions per evitar un xoc de trens. Tot plegat, molt discret. És un “diàleg estratègic” que farà que no ens assabentem de res en concret fins d'aquí a molts mesos. La intenció de la vicepresidenta, Sáenz de Santamaría, és viatjar a Barcelona periòdicament amb la voluntat d'apropar-se a la vida política catalana. Fins ara s'ha vist a la seu de la Delegació del Govern espanyol a Barcelona amb els líders dels socialistes catalans i de Ciutadans. Ni amb Iceta ni amb Arrimades va haver-hi cap concreció. Només diàleg.
No es descarta que, dins dels gestos del nou tarannà del govern espanyol hi hagi una trobada, amb un format similar, amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau; una entrevista que provocaria i inquietaria el govern de la Generalitat. Ara mateix, Colau i les seves confluències de partits s'han erigit com a competència directa de tot l'arc parlamentari i de reüll s'observa Colau com la política emergent de l'esquerra. Heus aquí que els grups independentistes estaran molt pendents de l'actitud que prengui Colau divendres, 23 de desembre en la cimera pro sobirania.
El govern de la Generalitat demana que els contacte entre els dos governs siguin bilaterals. Lluny de qualsevol cafè per a tothom. El govern espanyol insisteix que el president de la Generalitat hauria d'anar a la conferencia de presidents autonòmics per explicar el que vulgui davant dels altres i públicament. De moment, Puigdemont. no accepta la invitació. Els dos governs hauran d'aclarir si el diàleg el volen fer a porta tancada o oberta. De moment, és estratègic.