opinió

L'hora de l'Ebre

L'any 1716, el decret de Nova Planta del rei Felip V va subs­ti­tuir les vegue­ries, que havien estat la divisió de Cata­lu­nya des del segle XII, pels cor­re­gi­ments, tot i que la vegue­ria de Tor­tosa des­a­pa­reix, a la pràctica, el juliol del 1707 amb la cai­guda de Tor­tosa a les mans de les tro­pes borbòniques. Amb aquell decret s'aca­ben més de 500 anys d'història de la vegue­ria de Tor­tosa, s'acaba un pilar fona­men­tal de la nos­tra iden­ti­tat ter­ri­to­rial, com s'acaba també, per dret de con­questa, la uni­ver­si­tat de Tor­tosa i tan­tes altres mos­tres de la iden­ti­tat i la cul­tura cata­la­nes.

Aquest fou el pri­mer pas per a la des­a­pa­rició admi­nis­tra­tiva de les Ter­res de l'Ebre en el marc de la nova admi­nis­tració espa­nyola. El cor­re­gi­ment de Tor­tosa, però, encara sobre­viurà quasi un segle, fins a prin­cipi del segle XIX, moment en el qual les sub­següents pro­pos­tes de divisió admi­nis­tra­tiva de l'Estat ja comen­cen a rele­gar les Ter­res de l'Ebre sota el con­trol polític i admi­nis­tra­tiu de Tar­ra­gona, fet que es con­so­li­darà amb la divisió pro­vin­cial del 1833. Tot i això, 175 anys després d'aque­lla data, el nos­tre ter­ri­tori pre­serva amb més inten­si­tat que mai la ferma volun­tat d'esde­ve­nir, d'aparèixer amb el propi color al mapa polític i admi­nis­tra­tiu de la nos­tra nació, una volun­tat que va aflo­rar durant la Gene­ra­li­tat repu­bli­cana amb el pre­si­dent Com­panys, amb l'intent de reim­plan­tar les vegue­ries, que el fran­quisme va estron­car i va reva­li­dar de nou la divisió pro­vin­cial del 1833.

Recu­pe­rar la vegue­ria de les Ter­res de l'Ebre és recu­pe­rar el nos­tre pas­sat de sobi­ra­nia, és superar una divisió pro­vin­cial ali­ena a la nos­tra rea­li­tat, que ens con­demna a ser perifèria; és un procés de dig­ni­tat naci­o­nal, però també és un procés de cons­trucció d'un ter­ri­tori que té una rea­li­tat i unes neces­si­tats específiques. Els ter­ri­to­ris tenen futur en la mesura que tenen un pro­jecte col·lec­tiu i en la mesura que dis­po­sen d'eines de gestió que els per­me­ten tre­ba­llar per aquest pro­jecte. I a l'Ebre, des del 1833 no hem dis­po­sat d'aques­tes eines i, com a con­seqüència, durant aquests 175 anys hem anat per­dent pes demogràfic, pes econòmic i pes polític, fins a arri­bar a per­dre, en bona mesura, la pròpia iden­ti­tat i la cohesió ter­ri­to­rial.

La cons­ti­tució del Con­sell Inter­co­mar­cal de les Ter­res de l'Ebre el 1978 pel pre­si­dent Tar­ra­de­llas va demos­trar que la flama de l'Ebre encara era viva després de tan­tes dècades d'oblit. No va ser fins a finals del segle XX que els governs con­ver­gents van fer un pri­mer i tímid gest de reco­nei­xe­ment ter­ri­to­rial amb la cons­ti­tució de l'Ins­ti­tut per al Desen­vo­lu­pa­ment de les Comar­ques de l'Ebre (Idece), fins que va escla­tar de forma esplèndida la lluita ter­ri­to­rial con­tra el trans­va­sa­ment i va forçar el dar­rer govern del pre­si­dent Pujol a des­ple­gar l'admi­nis­tració cata­lana a les Ter­res de l'Ebre.

Avui, a l'Ebre tenim a tocar un pas llar­ga­ment espe­rat, un pas que s'ha anat coent a foc lent durant les dues dar­re­res legis­la­tu­res de govern cata­la­nista i d'esquer­res, des que el pre­si­dent Mara­gall, com a can­di­dat encara, va posar amb força la vegue­ria de l'Ebre a l'agenda política. Un pas que ens vindrà amb un avant­pro­jecte de llei de vegue­ries que, com hem vist aques­tes set­ma­nes, inco­moda alguns. Una part d'ells, pro­ba­ble­ment amb motius rao­na­bles, però molts, també, amb una intenció no decla­rada de man­te­nir un cen­tra­lisme caduc vin­cu­lat a una divisió pro­vin­cial impo­sada i ali­ena a la nos­tra rea­li­tat ter­ri­to­rial i naci­o­nal.

Avui les Ter­res de l'Ebre som un ter­ri­tori amb volun­tat d'emer­gir, som un ter­ri­tori que reclama, des d'un amplíssim con­sens, ins­ti­tu­ci­ons pròpies que ens per­me­tin tren­car l'aban­do­na­ment històric a què hem estat sot­me­sos durant llar­gues dècades. Un aban­do­na­ment que Cata­lu­nya no es pot per­me­tre, i que la gent de l'Ebre ja no volem accep­tar. Hem vist com la des­cen­tra­lit­zació de l'admi­nis­tració cata­lana ha fet créixer expo­nen­ci­al­ment les inver­si­ons a les Ter­res de l'Ebre. Hem tas­tat què sig­ni­fica dis­po­sar d'ins­tru­ments pro­pis, i ara recla­mem un nou pas enda­vant, un nou pas que ha d'anar succeït d'altres, fins que les Ter­res de l'Ebre ens puguem con­si­de­rar una demar­cació al mateix nivell que la resta de ter­ri­to­ris de Cata­lu­nya.

Ara és l'hora d'imple­men­tar el que diu l'Esta­tut de Cata­lu­nya. És l'hora d'imple­men­tar la divisió ter­ri­to­rial apro­vada amb el Pla Ter­ri­to­rial Gene­ral de Cata­lu­nya, el 1995, i des­ple­gada pels plans ter­ri­to­ri­als des de fa anys sense que mai hagués gene­rat cap mena de dis­cussió. Si després de tants anys encara s'arros­se­guen pro­ble­mes de capi­tals, de noms o d'altres vel·leïtats no tan con­fes­sa­bles, si us plau, ara no toca, ara toca imple­men­tar les nos­tres lleis. Després de 300 anys, gràcies a la bona feina del con­se­ller Ausàs, ara és l'hora de la vegue­ria de les Ter­res de l'Ebre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.