Opinió

Tribuna

Nostàlgia i repressió

“Els adversaris del catalanisme, tot començant pel PSOE, ja han decidit que no es conformaran amb res que no sigui la rendició total i l’assimilació completa del país

La reforma de l’Esta­tut d’Auto­no­mia de Cata­lu­nya del 2006 fou des­ba­lles­tada en una sentència del Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal el 2010 com a con­seqüència d’un recurs plan­te­jat per un grup de dipu­tats i sena­dors del Par­tit Popu­lar. Però una cosa que no es recorda gaire és que el Tri­bu­nal Cons­ti­tu­ci­o­nal espa­nyol hau­ria cone­gut igual­ment la cons­ti­tu­ci­o­na­li­tat de la reforma esta­tutària cata­lana si no hi hagués hagut el recurs del PP, ja que el defen­sor del poble, en aquells anys Enri­que Múgica, del Par­tit Soci­a­lista Obrer Espa­nyol, també va impug­nar el nou auto­go­vern. El PSOE, doncs, el mateix par­tit que havia fet pos­si­ble el canvi esta­tu­tari en el govern de Rodríguez Zapa­tero, fou la for­mació que per la porta del dar­rere es va asse­gu­rar la seva des­trucció.

És, tot sal­vant les distàncies, la mateixa ope­ració que s’ha produït aquests dies en la dinàmica for­jada per la taula de nego­ci­ació que resulta del pacte PSOE-ERC i el setge al pre­si­dent Torra per part dels òrgans admi­nis­tra­tius i judi­ci­als espa­nyols. El PSOE ha esce­ni­fi­cat la seva dis­po­sició a ini­ciar un diàleg polític (tam­poc no tenia cap altre remei si pre­te­nia obte­nir els vots dels dipu­tats d’ERC a la inves­ti­dura) i ha fet veure que no tenia cap impli­cació en l’ope­ració per reben­tar les ins­ti­tu­ci­ons cata­la­nes a través de les deci­si­ons de la Junta Elec­to­ral Cen­tral i del Tri­bu­nal Suprem, però no ha aca­bat de reve­lar-se que alguns dels mem­bres d’aquests òrgans que van votar a favor d’inha­bi­li­tar el pre­si­dent Torra havien estat pro­mo­guts pel PSOE, com va suc­ceir, per exem­ple, amb la magis­trada Ana María Fer­rer, mem­bre de la JEC, el con­curs de la qual va ser deter­mi­nant per ins­tar a la reti­rada de la con­dició de dipu­tat de Torra.

Tot tenint en compte la degra­dació del prin­cipi de divisió de poders i la poli­tit­zació de la justícia que afecta l’Estat espa­nyol (segons han remar­cat diver­ses orga­nit­za­ci­ons inter­na­ci­o­nals com ara el Con­sell d’Europa) hi ha clars ele­ments de sos­pita que mani­o­bres com les de l’esmen­tada magis­trada Fer­rer no es podrien haver per­pe­trat sense el con­sen­ti­ment del par­tit que l’ha aixo­plu­gada en la seva car­rera judi­cial. Com va suc­ceir en el capítol de l’Esta­tut, el PSOE s’inte­gra en la sala de màqui­nes de l’anul·lació de l’auto­no­mia cata­lana, però fa veure que se’n renta les mans. Tan sols en l’apli­cació de l’arti­cle 155 de la Cons­ti­tució va aparèixer des­car­na­da­ment arren­gle­rat amb la dreta espa­nyola, però aquest gest ha estat l’excepció en un recor­re­gut con­tra l’auto­go­vern català molt més pro­per a l’estratègia d’acon­se­guir “el efecto sin que se note el cui­dado”.

És amb aquest rere­fons i després de les ses­si­ons dramàtiques que hem vis­cut aquesta set­mana al Par­la­ment que encara esdevé més incom­pren­si­ble l’acti­tud d’ERC i, en espe­cial, la manca de fer­mesa del pre­si­dent de la cam­bra, Roger Tor­rent. És cert que en els dar­rers dies Esquerra República ja ha expres­sat sense embuts la línia gene­ral del seu pro­jecte polític: evi­tar qual­se­vol con­fron­tació amb l’apa­rell d’estat espa­nyol i retor­nar a l’auto­no­misme en un ajor­na­ment sine die del pro­jecte de fer efec­tiva la República. Però amb els ante­ce­dents tan remots com imme­di­ats que hem expo­sat és evi­dent que l’aspi­ració a cal­mar les aigües del con­flicte naci­o­nal és una qui­mera.

La volun­tat d’inha­bi­li­tar el pre­si­dent Torra per una qüestió que a tot Europa que­da­ria pro­te­gida per l’exer­cici de la lli­ber­tat d’expressió posa de mani­fest que la renúncia a la inde­pendència és inútil, ja que mai més no es retor­narà a la pla­ci­desa de la Cata­lu­nya autonòmica. El pro­jecte d’ERC que es pot resu­mir en l’ada­gio de ‘vir­gen­cita, vir­gen­cita que me quede como estoy’ i que alguns visu­a­lit­zen amb un ter­cer tri­par­tit també és invi­a­ble, perquè els adver­sa­ris del cata­la­nisme, tot començant pel PSOE, ja han deci­dit que no es con­for­ma­ran amb res que no sigui la ren­dició total i l’assi­mi­lació com­pleta del país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.