Opinió

opinió

Taula de diàleg: el temps ho resoldrà

Als despatxos d’un governant conegut hi havia tres carpetes: A, temes resolts; B, temes per resoldre; C, temes que el temps resoldrà. Seguint la descripció, la taula de diàleg entre els governs català i espanyol és a la C. Els dos governs no han trencat en cap moment les converses discretes. El ministre Félix Bolaños i la consellera Laura Vilagrà continuen conversant telefònicament sense avenços que es puguin explicar. Tot és molt discret, sense que hi hagi ni data, ni hora, ni agenda en marxa per poder celebrar la reunió. “A principis d’any”, tal com semblava que era el desig dels dos governs. Una mena de frase inconcreta com ara la de “passat festes”. La Generalitat voldria reunir la taula de diàleg com més aviat millor i el govern espanyol no voldria fer res de la carpeta catalana fins després de les eleccions de Castella i Lleó (13-F).

Castella i Lleó és un territori molt difícil per al PSOE, perquè fa 30 anys que és en mans del PP, malgrat que els socialistes van ser els més votats el 2019 gràcies a la divisió de la dreta. En una comunitat conservadora i espanyolista no convé, al PSOE, que el debat giri al voltant de les negociacions amb ERC. En tot cas hi haurà la reunió bilateral a finals de gener per saber el grau d’incompliments d’infraestructures. Castella i Lleó podria ser un baròmetre electoral. El PP està a l’alça, Cs s’enfonsa i el PP podria aprofitar Vox per governar, el pacte que escandalitza el PSOE. Heus aquí que els socialistes es volen allunyar de qualsevol amistat amb ERC. Un fet que s’utilitza des de la dreta. D’haver-hi taula de diàleg seria a la segona meitat de febrer. La raó es exclusivament per interessos espanyolistes, un fet que provoca falta de credibilitat en el diàleg que s’espera que tinguin els dos governs per cobrir les expectatives d’uns pactes que sembla que només el temps pot resoldre.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia