Opinió

Tribuna

Virginia Woolf en el dia de la dona

“Llegir Virginia Woolf és un plaer al qual, encara que no ens tingués presents, hem pogut accedir filles de les classes treballadores

Podria pen­sar-se que no és prou per­ti­nent publi­car un arti­cle sobre Vir­gi­nia Woolf el Dia Inter­na­ci­o­nal de la Dona Tre­ba­lla­dora. Això perquè se suposa que l’escrip­tora anglesa tenia pre­sents les dones de la seva classe social alta quan afir­mava que per escriure novel·les, o fer altres acti­vi­tats cre­a­ti­ves, hau­rien de tenir diners pro­pis i una cam­bra pròpia. El 8 de març, en tot cas, s’ha con­ver­tit en el Dia Inter­na­ci­o­nal de les Dones, cosa que es dis­cu­teix a par­tir del supòsit que s’oblida el seu ori­gen (no només l’incendi ocor­re­gut el 1908 a la fàbrica tèxtil Cot­ton, a Was­hing­ton, on van morir 129 tre­ba­lla­do­res en vaga perquè el pro­pi­e­tari va tan­car la porta de l’edi­fici, sinó altres rei­vin­di­ca­ci­ons labo­rals, vagues i represàlies bru­tals) i que es con­tri­bu­eix a pro­pa­gar la fal­se­dat que totes les dones com­par­tei­xen una situ­ació que les hau­ria d’unir en una lluita comuna.

No posaré en dubte que les diferències soci­als i de mol­tes altres menes fan que, pre­ci­sa­ment i per una diver­si­tat de motius, ni tan sols totes par­ti­ci­pin en la rei­vin­di­cació d’uns drets favo­ra­bles a la igual­tat i, entre altres qüesti­ons, en con­tra del domini i l’agressió mas­cu­li­nes: això men­tre que molts homes s’han incor­po­rat a aquesta lluita amb la con­vicció que el femi­nisme és un uni­ver­sal huma­nista. Ni tam­poc dis­cu­tiré que pugui con­si­de­rar-se el clas­sisme i fins l’eli­tisme de Vir­gi­nia Woolf. Tan­ma­teix, pot­ser la seva idea de la neces­si­tat d’una inde­pendència econòmica i per­so­nal ha con­tribuït al fet que les filles de les clas­ses tre­ba­lla­do­res també faci temps que la bus­quem, encara que no vul­guem con­ver­tir-nos en novel·lis­tes.

El cas és que, tot i per­dre’m en diva­ga­ci­ons sobre el 8 de març, he començat el text amb la intenció d’escriure a propòsit d’una petita delícia de Vir­gi­nia Woolf que he des­co­bert gràcies a la seva publi­cació en cas­tellà per part de l’edi­to­rial Nor­dica: Memoirs of a nove­list (Memo­rias de una novel·lista), amb tra­ducció de Blanca Gago. Són només cin­quanta pàgines en un volum de petit for­mat i amb la lle­tra grossa: un lli­bre pla­ent de tenir a les mans amb la seva coberta d’una rugo­si­tat sub­til que –acabo de sen­tir-la nova­ment– resulta agra­da­ble; una edició d’aque­lles que fan afer­rar-se a lle­gir en paper.

Aques­tes ‘memòries d’una novel·lista’ no ho són de la mateixa Vir­gi­nia Woolf, que va ence­tar-ne unes d’ina­ca­ba­des al mera­vellós Un esbós del pas­sat, en què, amb la tra­ducció al català de Dolors Udina, pot lle­gir-se que aquesta mena de tex­tos estan con­dem­nats al fracàs: la raó, tan sim­ple i tan com­plexa, és que és molt difícil des­criure un ésser humà, inclòs i pot­ser sobre­tot un mateix. En tot cas, el títol Memòries d’una novel·lista és enganyós. Cre­ant-se un enginyós joc meta­li­te­rari, el relat es cons­tru­eix amb una reflexió plena d’iro­nia sobre una bio­gra­fia d’una novel·lista (Fran­ces Ann Willatt) que, després que aquesta morís, va ser escrita per una seva amiga, ano­me­nada la senyo­reta Lin­sett, que va con­si­de­rar que “el món tenia dret a saber més d’una dona tan admi­ra­ble com retreta”. Ni Willatt ni Lin­sett van exis­tir: tot és una ficció amb per­so­nat­ges ima­gi­na­ris que, a través de la veu nar­ra­tiva, Woolf con­cep per posar en qüestió el gènere de la bio­gra­fia. Quin dret té el món a saber d’un home o d’una dona? Què pot dir-nos un biògraf sobre una per­sona? En quin sen­tit el món se’n pot bene­fi­ciar?

La veu nar­ra­tiva va posant en dubte tot el que la “senyo­reta Lin­sett” va escriure sobre la “senyo­reta Willatt”. Però també hi ha refle­xi­ons sobre què nodreix la lite­ra­tura. És així que s’hi lle­geix que George Eliot i Char­lotte Brontë, “coetànies” de la fictícia Willatt, van reve­lar el secret que el mate­rial pre­uat que com­pon les novel·les s’extreu del per­so­nal, de les cam­bres i les cui­nes on viuen les dones, i s’acu­mula en cada tic-tac del rellotge. No és aquesta l’opció de France Ann Willatt, a qui s’atri­bu­ei­xen novel·les d’aven­tu­res exòtiques sense gaire valor lite­rari. I Vir­gi­nia Woolf? Diria que tot va ins­pi­rar-la: la vida, la lite­ra­tura i allò que va ima­gi­nar, com ara la bio­gra­fia del gos Flush. Lle­gir-la és un plaer al qual, encara que no ens tingués pre­sents, hem pogut acce­dir filles de les clas­ses tre­ba­lla­do­res.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.