Opinió

opinió

Visca el xuixo!

El creador del xuixo va ser Emili Puig, nascut a Girona el 1875

La pastisseria Juhé va obrir les portes l’any 2007, al carrer Santa Màxima de l’Escala, liderada pel seu fundador, el pastisser Agustí Gardella. Ha guanyat la tercera edició del concurs El Millor Xuixo del Món, que es va celebrar diumenge passat al Fòrum Gastronòmic de Girona. Més de trenta pastisseries de tot Catalunya van participar-hi; això vol dir que el jurat se’n fa un bon fart de tastar xuixos i de valorar tots i cadascun dels punts que marquen la diferència entre un xuixo correcte i un d’excel·lent; la qualitat de la crema, del fregit, el gust i també l’aspecte interior, la massa, l’esponjament; en fi, una delícia gastronòmica molt estimada pels gironins.

El creador del xuixo va ser Emili Puig, nascut a Girona el 1875. Va començar com a aprenent de pastisser en el negoci del seu oncle; anys més tard va comprar un local al carrer de la Cort Reial, on va establir la primera Pastisseria Puig. L’Emili, juntament amb un treballador francès que feia estades esporàdiques a l’obrador, va crear aquest dolç, que avui continua més viu que mai. És ben curiós que la besneta del senyor Puig, la Cati Salamià, junt amb el seu marit, en Xavier Baig, avui continuïn venent xuixos a Girona. Ho fa a la Noucentista, comerç especialitzat en formatges i productes exquisits que va obrir l’any 2002 poc després del tancament de la botiga de Can Puig a la Rambla. La Cati i en Xavier, amb la seva filosofia de conèixer bé els productes per transmetre les curiositats de cadascun, com us deia, venen xuixos, però no uns xuixos qualsevol; venen els xuixos de Can Castelló, un altre cognom il·lustre en la història del dolç gironí i també curiosament besnet de nissaga de pastissers, que va començar quan l’any 1898 el primer Julià Castelló que coneixem obre al barri del Mercadal la seva fleca.

Serà la Maite, neta seva, qui als anys 60 incorpori la pastisseria al seu negoci. El seu fill, en Julià Castelló, segueix la tradició i l’ofici familiars des del seu obrador, on elabora diàriament de manera artesanal, amb matèria primera de qualitat i de proximitat, uns xuixos que l’escriptor Josep Maria Fonalleras defineix encertadament com “el Tapís de la Creació de la gastronomia gironina”. Mengeu xuixos, que posar una mica de dolçor a la vida sempre va bé. Enhorabona, Pastisseria Juhé.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia