Articles

Els que demà no votaran

Passa-ho!

Bé, sí que votaran, però diferent que la resta de ciutadans. Si vostè és una persona vident i decideix participar de la festa de la democràcia (quina expressió més bonica, oi?), vostè demà arribarà al seu col·legi electoral, es mirarà totes les paperetes, agafarà la que menys ràbia li faci, la ficarà dins d’un sobre, la donarà als senyors i senyores de la taula perquè li fiquin a l’urna i, au, cap a casa (o cap a la platja, o cap la sinagoga, o cap a la lògia, o cap al cinema, o a dormir, o al Riviera). I tot això ho farà tenint la possibilitat que ningú diferent de vostè vegi què vota. Per tant exercirà el dret fonamental aquell que diu que el vot és secret.

Molt bé, però si vostè és una persona invident, la cosa li canviarà una miqueta. Si vostè no hi veu, no po drà triar lliurement la seva papereta preferida, bàsicament perquè no podrà distingir-la de la resta. Per tant haurà de dir-li a alguna persona vident que faci el favor de donar-li la papereta del partit que menys ràbia li fa. Conclusió: si vostè és invident, vostè no podrà exercir el dret fonamental aquell que diu que el vot és secret. Ves per on.

Sí, ja sé que aquest no és un tema cabdal per a la història de la humanitat i també sé que l’invident pot demanar a un familiar o a un amic (o amiga) de confiança que li doni la papereta triada perquè no passa res si sap o no sap què carai vota. Però és el detall. I els detalls són molt importants. Cada cop que hi ha una convocatòria electoral, els invidents denuncien aquesta situació i cada vegada obtenen per resposta la indiferència més absoluta de partits, candidats i juntes electorals diverses.

Desconec si és molt car o no imprimir en Braille les paperetes necessàries perquè tots els invidents puguin exercir el seu dret a vot igual que la resta de ciutadans. També entenc que és complicat que tots els col·legis tinguin paperetes en Braille de tots els partits. Ara bé, al segle XXI hi ha unes quantes maneres de resoldre aquest tema. Encara que fos, fins i tot, per tenir un detall.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.