Opinió

opinió

ELISENDA PÉREZ I JOSEP MARIA RENIU

Famílies monoparentals, les grans oblidades

L’activitat política, sigui al nivell que sigui, només té un secret: cal estar sempre i en tot moment amatents a les necessitats dels ciutadans; cal parar l’orella i posar-se al lloc de totes les persones. Així, fa mesos que ens arriben les preocupacions d’un nombre molt elevat d’Ajuntaments catalans sobre com respondre a unes necessitats socials, econòmiques i de tot tipus que són creixents i que topen sovint amb un marc legal que no sempre permet donar-hi resposta de manera satisfactòria.

Una de les necessitats i preocupacions més evidents és la complicada aplicació de bonificacions a les famílies monoparentals en l’impost sobre béns immobles. Ras i curt, l’article 74.4 de la Llei Reguladora d’Hisendes Locals, regula la possibilitat de bonificar fins el 90% de la quota íntegra d’aquest impost si així ho decideix cada Ajuntament per els titulars de famílies nombroses.

Oi que hi ha quelcom que us grinyola? Exacte!... “es van oblidar” d’introduir un tipus de famílies que necessita, també, el recolzament dels Ajuntaments: les famílies monoparentals. Aquest “oblit” posa en un greu problema als ajuntaments que, tot i la bona predisposició de poder bonificar a les famílies monoparentals, no poden fer-ho atès que això els suposaria cometre una il·legalitat.

Segons dades de l’any 2020 de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), existeixen gairebé dos milions d’habitatges amb famílies monoparentals. D’aquestes, més del 80% son habitatges on el progenitor és dona (81,40%) essent el seu estat civil separades o divorciades (40,20%) o vídues (37,60%). Tanmateix, el 80,20 % del total d’habitatges monoparentals, el nucli familiar el composen mares amb fills, sense altres persones, essent un percentatge molt uniforme a totes les comunitats autònomes. Així, aquesta situació esdevé de manera evident no només una flagrant discriminació a les famílies monoparentals, sinó que també ho és (una més) de les que pateixen les dones.

Des del Senat, Esquerra Republicana ha posat aquest tema sobre la taula amb dues iniciatives registrades recentment: una moció per debatre a la comissió d’Entitats Locals i una proposta de Llei per el seu debat en Ple on demanem que s’incorpori a l’article 74.4 citat anteriorment les famílies monoparentals. Hom pot creure que es tracta d’una petita modificació -de fet només incorporem tres paraules a la llei: “o famílies monoparentals”- però suposarà un pas de gegant cap a la igualtat de tracte i la no discriminació entre famílies nombroses i monoparentals, en tant que models de la diversitat familiar a la nostra societat. És un tema de justícia social, per això, seguirem treballant per estar al costat de la gent.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia