Opinió

opinió

Personatges singulars

La nova mostra del Bòlit a la Rambla es pot veure fins al 22 de gener del 2023

Vaig encaminar-me cap al Barri Vell de Girona i en arribar al pont de Pedra vaig dubtar uns segons entre anar a la presentació de la pel·lícula Girasoles silvestres, de Jaime Rosales, al cinema Truffaut o entrar al Bòlit de la Rambla a veure l’exposició Els desconeguts de sempre. Em va cridar més l’atenció el títol de la mostra i, en acostar-me a la porta del centre d’art contemporani, em van venir al cap els comentaris, positius, que n’havia escoltat de la companya Eva Vàzquez. Els dubtes es van esvair i vaig entrar. “Tot el món els veu però ningú els coneix. A les viles i ciutats sempre hi ha hagut persones singulars, populars. Temudes i esquivades, sovint humiliades per la multitud, en general són uns tipus estimats i glossats com una raça extravagant [...] Els desconeguts de sempre tenen un toc popular, viuen al marge de les convencions i ens recorden que la cultura està feta de llums i ombres. De vegades s’han convertit en veritables símbols locals.” És un bona definició dels personatges que prenen vida en aquesta exposició que té com a comissaris Julià Guillamon i Adrià Pujol, que, segons expliquen en un vídeo, van voler batejar-los com a singulars o anecdòtics per fugir de la denominació popular de bojos o freaks. I és que l’objectiu principal de la mostra és retre’ls homenatge.

La vista se me’n va anar directament cap a la Lola, la Monyos, (Barcelona, 1851-1940). A casa meva, a Esplugues de Llobregat, se n’havia parlat, de la Monyos! Impossible de recordar si era perquè els avis o els pares l’havien vist algun cop tot passejant per la Rambla o simplement havia corregut la veu sobre la seva existència. La llegenda explica que la Monyos treballava de criada i de modista i que un bon dia un carro tirat per cavalls va passar-li per sobre i va matar la seva filla. Arran de l’accident, es va trastocar i vagarejava per Barcelona, amb la mirada absent i sense rumb. Em criden l’atenció Francesc Fontdevila, de Santa Coloma de Farners, conegut amb el sobre nom de Panxo Pomada perquè va inventar un ungüent amb propietats curatives del talls. També hi és la Maria Vinardell, la Mamarra, de Banyoles, i Josep Companyó, el Manxaire, de Torroella de Montgrí. Coneguts els dos per aconseguir extreure llet de les mares novelles amb sistemes poc ortodoxos. Tot un univers de vides singulars que es pot veure fins al 22 de gener del 2023.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia