Opinió

De reüll

Banderes i colònies

Mallorca ha decidit senyalitzar, en una iniciativa pionera, les carreteres construïdes amb el treball forçós dels presoners de més de vint camps de treball franquistes oberts a partir del cop d’estat de 1936 a l’illa. El projecte pretén denunciar la situació d’esclavatge que van viure molts mallorquins i forans que van lluitar al bàndol republicà durant la guerra civil, i també aconseguir que la gent prengui consciència del que va significar i com es va viure aquella guerra, malgrat que no se n’hagi parlat durant tants anys.

Als senyals, que ja s’han començat a instal·lar en un total de 133 dels 166 quilòmetres construïts pels detinguts, s’hi pot llegir “via construïda per presoners republicans”. Aquest és un pas important per avançar en la recuperació de la memòria democràtica, ja que la majoria d’aquestes carreteres formen part de la xarxa principal de comunicació de l’illa i encara estan en ús. I el missatge s’ha entès molt bé. Tant, que ja han començat a aparèixer els primers senyals vandalitzats amb espais de color groc i vermell, que tapen la inscripció per deixar a la vista la imposició: la bandera espanyola. No deuen estar molt tranquils amb la consciència aquells que han de tapar la veritat per mostrar la bandera. Colònies!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia