Opinió

A la tres

Error en la retolació

“Sempre n’hi haurà més, d’errades quan es tracta de menystenir una llengua minoritària que no té el poder ni els recursos d’un estat per poder-se defensar

A Cervera, el rètol de la sortida 517 de l’autovia A-2 lluïa des de feia dies la indicació Cervera Norte amb una castellanització més que evident. Segons sembla, els operaris que treballen en la renovació del ferm en aquesta zona van instal·lar el cartell donant per bo el text i sense preveure que hi hauria algú que hi posés interès en preguntar-se per què la llegenda no estava escrita en català com era d’esperar. Afortunadament, i després d’anys de patir una discriminació lingüística sagnant a casa nostra, bona part dels catalans hem desenvolupat un sisè sentit pel que fa als errors que afecten la nostra llengua que s’activa amb la més mínima badada o negligència. La majoria de vegades, però, només la denúncia d’un càrrec important o algú amb prou seguidors a les xarxes socials aconsegueix l’atenció necessària perquè l’equivocació es resolgui. L’empresa o administració corresponent emet un comunicat o unes disculpes carregades d’excuses, i tot arreglat. Es tanca l’episodi, es calmen els ciutadans ofesos i es prepara el camí per a la propera topada. Perquè n’hi haurà més. Sempre n’hi haurà més, d’errades quan es tracta de menystenir una llengua minoritària que no té el poder ni els recursos d’un estat per poder-se defensar. Aquest interès per preservar el català, que molts menystenen i que qualifiquen de malaltís i obsessiu, cada cop és més vital per garantir la bona forma d’una llengua que volen fer sentir estrangera en part del país i que molts, massa, voldrien reduir només a l’àmbit privat. Per aquest motiu, totes les iniciatives promogudes tant des del govern com de la societat en general seran sempre benvingudes, malgrat que algunes semblin ridícules o poc efectives. Perquè no ho deuen ser tant, d’insignificants quan cada cop que s’impulsen noves polítiques de foment del català apareix el típic col·lectiu espanyolista plorant per una suposada vulneració dels seus drets. Ja ho diu la coneguda dita: “Ladran, luego cabalgamos”, que ara, ves per on, s’ha sabut que no pertany a El Quixot. Qui ho havia de dir!



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia