Opinió

opinió

La dolça vellesa

La Maria Branyas em va mostrar la cara més amable de l’envelliment, la pau, la saviesa i la serenor

No hauria conegut la Maria Branyas i Morera, que acabava de celebrar els seus 116 anys, si no hagués estat pel meu oncle, l’August Corominas Vilardell, catedràtic de fisiologia humana. L’August ha estat un professional que, com diu ell de manera planera, ha treballat “sempre pels malalts, amb els malalts i pels que encara no ho estan, és a dir, investigant en la prevenció de les malalties”. Després de jubilar-se, l’August s’ha especialitzat en temàtiques específiques com la nutrició, la gent gran i la importància de l’envelliment; i és per això que em va demanar si podia contactar amb l’àvia més longeva del món. Després de gestions amb la Residència del Tura d’Olot i amb la família, vam poder visitar la Maria Branyas i parlar amb ella. L’August tenia una gran inquietud com a expert investigador per entendre i valorar la seva alimentació, els hàbits, la genètica i els factors ambientals que li han donat a la Maria tan llarga vida. Aquell dia a la residència, la Rosa Moret, la filla de la Maria, ens va explicar els trets més significatius viscuts per la mare. Quan va entrar la Maria, acompanyada pel seu gendre, va anar participant en la conversa en la mesura que la seva audició l’hi permetia. Mentre l’August li feia preguntes, jo l’observava: el seu rostre tan natural amb els solcs que amaguen la seva història de vida, sense retocs quirúrgics que minvin l’expressivitat, delicats cabells blancs, mirada serena que no aparentava haver viscut ni les dues guerres mundials ni la guerra civil, la dels tres anys, com li’n diu ella. Vaig amanyagar les seves mans i la seva carona quan ens vam acomiadar.

Les persones grans em mereixen tant respecte com els infants, per la seva innocència i vulnerabilitat. Em va semblar una nena, una nina. Envellir és un fet inevitable i fins ara irreversible, però el que busquen els experts com el meu oncle són les claus per guanyar anys de vida amb qualitat: una genètica favorable, afavorir els factors ambientals (relacions socials, bona alimentació, exercici físic...), l’educació i la formació i la situació socioeconòmica. La Maria em va mostrar la cara més amable de l’envelliment, la pau, la saviesa i la serenor de la persona longeva, l’antítesi del que es busca en l’actualitat volent aparentar l’eterna joventut mitjançant tècniques quirúrgiques.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia