Articles

El ridícul judici a 'El Jueves'

El dia en què la Casa del Rei espanyola ha notificat oficialment el “cessament temporal de la convivència matrimonial” de la infanta Helena i el seu marit, Jaime de Marichalar, un altre aspecte del rol públic de la monarquia ens hauria de preocupar a tots, i molt. Els autors del dibuix de la portada del setmanari El Jueves segrestat per ordre judicial aquest estiu hauran de pagar una multa de 3.000 euros cadascun pel delicte d’“injúries al príncep hereu”. L’advocat de la defensa ja ha anunciat que recorrerà la sentència, però amb el judici exprés d’ahir no es fa més que allargar un procés ridícul i extemporani. No té cap sentit una limitació a la llibertat d’expressió d’aquest calibre en una sistema polític democràtic i modern com ens diuen que és l’espanyol.

Les caricatures de Mahoma condemnades per l’islamisme radical més intolerant van merèixer la solidaritat de tota la Unió Europea. En canvi, en un dels Estats membres, un dibuix en què es ridiculitza el príncep Felip ha acabat causant un perjudici legal i econòmic per als autors i per a la mateixa revista. Per sort, la censura a l’estil de l’antic règim ha estat superada per les noves tecnologies, especialment per Internet. Els usuaris de la xarxa van fer córrer la vinyeta en qüestió i l’absurditat del segrest de la revista va acabar donant encara més relleu a l’acudit. Fins i tot els mitjans de comunicació estrangers es van fer ressò l’estiu passat del que és una anomalia en un sistema democràtic i les pàgines digitals de la premsa europea ja criticaven ahir mateix una sentència judicial que coarta la feina dels periodistes de tots els mitjans d’arreu del món. Cap restricció a la llibertat no ens és aliena, ni que la víctima sigui un dibuix que per a molts pugui ser considerat de mal gust o que hagi superat els límits de l’humor.

El problema en el cas espanyol és que, a més, plou sobre mullat. No és casual que les forces de seguretat estatals –l’exèrcit o la judicatura– s’excedeixin en les seves funcions només quan la presumpta injúria té a veure amb els estaments més representatius de la unitat de l’Estat. El cas del judici a Pepe Rubianes és un més dels precedents de la ridícula situació que viuen avui els companys Manel Fontdevila i Guillermo Torres d’El Jueves.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.