Opinió

LA CRòNICA

Clam per pacificar la ciutat

Tens 21 anys, circules tranquil·lament i correcta per un carril bici de la teva ciutat i et trobes que, en un encreuament amb un altre carrer, un cotxe se salta el senyal de cediu el pas, t’atropella i et mata. Per acabar-ho d’adobar, resulta que la conductora del cotxe no té carnet de conduir i que, segons testimonis presencials, intenta fugir del lloc del sinistre. És el que li va passar dissabte passat a l’Iris Martí, veïna del barri de Sant Narcís, en el punt on el carrer Josep Viader i Moliner es troba amb el carrer Illa.

La plataforma Mou-te en Bici va voler tenir ahir un record per l’Iris amb una concentració a l’encreuament on es va produir l’accident. A més, l’entitat va aprofitar l’acte per reclamar accions que ajudin a pacificar el trànsit de la ciutat i per demanar que la justícia sigui més “àgil i punitiva” en aquests casos. Després d’un minut de silenci, el president de Mou-te en Bici, Xavier Corominas, va recordar que no és el primer cop que el col·lectiu ciclista es concentra per condemnar l’accident mortal d’un ciclista –va fer referència al de Tina Vilanova a la carretera dels Àngels– però va dir que espera que sigui l’últim. “S’ha de millorar la legislació i no permetre, per exemple, que avui que es fa l’enterrament de l’Iris la delinqüent estigui a casa seva tranquil·lament”, va dir Corominas. La conductora del cotxe va ser detinguda i està acusada d’un suposat homicidi imprudent i d’un delicte contra la seguretat del trànsit per conduir sense carnet. Posteriorment va ser deixada en llibertat, però el jutge l’obliga a presentar-se periòdicament al jutjat i li prohibeix sortir del país. Corominas va dir que la ciutat ha estat pensada durant molt anys “per als cotxes” i que els esforços per fer compatible el trànsit motoritzat amb la circulació de les bicis han estat escassos. Per això va demanar que s’avanci per fer “espais de pacificació” i perquè no calgui mostrar un altre cop “aquesta pancarta”, en referència a la pancarta amb el lema Prou morts + justícia que diverses persones del col·lectiu ciclista van sostenir durant la concentració.

En l’acte també hi van participar representants del consistori, com ara l’alcalde, Lluc Salellas; els tinents d’alcalde Cristina Andreu i Quim Ayats, i els regidors del PSC Sílvia Paneque, Àngel Martínez, Carla Aguilera i Bea Esporrín, que van enganxar un ram de flors en un senyal de l’encreuament on hi va haver l’accident mortal. Salellas va prendre la paraula per manifestar la “consternació” que es viu a la ciutat per aquest fet luctuós. Va recordar que l’Iris era una noia “jove i i plena de vida” que estava implicada i compromesa en moviments culturals de Girona. De fet, formava part del Cor Maragall i tenia previst participar en els propers Pastorets. “Com a Ajuntament hem d’acompanyar els familiars i amics de l’Iris i escoltar una entitat com Mou-te en Bici, que fa unes reivindicacions clares i justes per garantir la seguretat dels ciclistes”, va afirmar. També va assegurar que l’equip de govern treballa per poder presentar un pla per pacificar entorns de la ciutat, com ja s’ha fet a les escoles Cassià Costal i Montjuïc, i per instal·lar radars a la ciutat. També va denunciar la lentitud de la justícia en casos com aquest: “És injustificable que hi hagi processos de dos o tres anys fins que la persona que ha causat l’accident i és responsable de l’homicidi sigui jutjada.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia