Opinió

Som 10 milions

Covant l’ou de la serp

Alimentant els discursos incendiaris, García Albiol no fa gens de favor a la convivència democràtica

Un vell fan­tasma es pas­seja pel món occi­den­tal –i segu­ra­ment també per altres ter­res més llu­nya­nes– acti­vant antics dis­cur­sos xenòfobs, amb cone­gu­des can­ta­re­lles con­tra el des­co­ne­gut o el nou­vin­gut, car­re­gant-li la culpa de totes les incer­te­ses. Un dis­curs fàcil però molt perillós que con­du­eix a camins sense retorn que només por­ten a la con­fron­tació per­ma­nent. Des­truir la con­vivència és sen­zill; després, recons­truir-la és una feina ingent.

El vell fan­tasma es pre­senta en for­mes diver­ses i en tenim pro­ves cons­tants. Les xar­xes en van ple­nes i ser­vei­xen d’escut als irres­pon­sa­bles, als pusil·lànimes i als mer­ca­ders de l’odi. Entre tots, covant l’ou de la serp. Un perill per als que cre­iem que cal una soci­e­tat més justa, solidària i inclu­siva. A la vegada un toc d’atenció per esde­ve­nir mili­tants con­tra el racisme i la xenofòbia, que obliga a no dei­xar-ne pas­sar ni una.

Fa uns dies, a les pàgines d’aquest mateix diari, Maria Mercè Roca escri­via que “els dis­cur­sos racis­tes, plens d’odi, mani­pu­lats política­ment i mai con­tras­tats, els pre­ju­di­cis... tot té ori­gen en la por a l’altre, al que és dife­rent, al des­co­ne­gut, i és difícil de com­ba­tre-ho, però l’admi­nis­tració hau­ria de ser més con­tun­dent a des­mun­tar men­ti­des i rumors”. Estem al cap del car­rer de què volia par­lar.

Tal­ment hi ha res­pon­sa­bles polítics que o són molt tano­ques o són uns emi­nents irres­pon­sa­bles, i han adqui­rit una gua­nyada fama de pro­pa­ga­dors dels dis­cur­sos més incen­di­a­ris. A Bada­lona en tenim un bon exem­ple. Res de nou, quan va gua­nyar unes elec­ci­ons amb el lema “Lim­pi­ando Bada­lona”, amb un doble sen­tit més que evi­dent. I ha anat omplint el currículum amb expres­si­ons i acci­ons més o menys xenòfobes, que l’han por­tat al podi dels polítics esta­tals balu­ards con­tra la immi­gració.

Tor­nant d’unes supo­sa­des gua­nya­des vacan­ces, al ferri que el conduïa d’Eivissa a Bar­ce­lona, l’edil històrica­ment més votat de Bada­lona ha des­car­re­gat la mala bava con­tra un grup d’immi­grants (ell en diu mar­ro­quins sense cap més com­pro­vació) perquè ana­ven amb bos­ses d’una enti­tat solidària men­tre lluïen ulle­res de sol, por­ta­ven mòbils i mos­tra­ven cos­sos atlètics, tot retra­tant-se fent el signe de la victòria. “Cuando lle­guen a Bar­ce­lona –diu– se repar­tirán por las ciu­da­des del entorno. Lo que ocurra después, con casi toda segu­ri­dad, la mayoría ya lo sabe­mos.

Cla­ri­vi­dent, García Albiol acaba l’exa­brupte amb una pre­mo­nició: “Esto aca­bará como Fran­cia antes que después. Al tiempo.” Tot un exem­ple de com ali­men­tar la xenofòbia, fet des de l’alta­veu que li dona ser alcalde de la ter­cera ciu­tat de Cata­lu­nya i de gover­nar amb l’auto­ri­tat d’haver acon­se­guit el suport del 56% dels vots eme­sos en les dar­re­res elec­ci­ons muni­ci­pals. Diu el bat­lle que aquesta és la seva manera de fer “bada­lo­nisme”, i així ho pro­clama en una gegan­tina pan­carta que fa més d’un any que pre­si­deix la plaça de la Vila.

Bada­lona és dife­rent i té un alcalde amb dis­cur­sos ultres que acon­se­gueix un suport elec­to­ral ini­ma­gi­na­ble. No és cap broma, és la rea­li­tat. Un fet per a la reflexió, de con­clu­si­ons molt com­pli­ca­des.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.