Opinió

El factor humà

L’home del Nadal

El Miguel, conserge a un edifici del carrer Diputació, omple d’adorns, llum i bon rotllo el vestíbul on treballa

El Miguel tin­dria motius per viure en un món més aviat fosc, perquè les pre­o­cu­pa­ci­ons acos­tu­men a anar acom­pa­nya­des d’una nebu­losa que tot ho ente­ra­nyina. Sor­tir de casa al matí dei­xant-hi la mare malalta i mar­xar cap a a la feina per afron­tar una jor­nada de vuit hores de con­serge en un edi­fici de l’Eixam­ple bar­ce­loní, vuit hores car­re­ga­des de tedi que pas­sen len­tes, a vega­des recar­go­la­da­ment len­tes, podria con­vi­dar a una fos­cor d’espe­rit, un pes­si­misme vital en forma d’ombra que et fa tan­car cap endins i no viure de por­tes enfora. Però el Miguel és llum, i tots aquells que ho són quan s’acos­ten aquests dies de Nadal fan que allò que hi ha al seu entorn s’il·lumini i tin­gui un caire més viu i també més ale­gre.

Es fa difícil tro­bar a la ciu­tat de Bar­ce­lona un vestíbul d’edi­fici ador­nat aquests dies amb tan­tes ganes d’encen­dre els bons propòsits de la gent, com una enorme feli­ci­tació de Nadal d’aque­lles que de cor desit­gen el millor als seus des­ti­na­ta­ris. Que el gran por­tal que dona accés a la finca del número 262 del car­rer Dipu­tació bri­lli aquests dies com una res­plen­dent can­dela és idea i també mèrit del Miguel, que des de fa vuit anys presta els seus ser­veis com a con­serge en aquesta casa pro­pi­e­tat de la família Amat. Ningú li ho mana, ho fa perquè vol i, a més, finançant-ho de la seva but­xaca.

De fet, el Miguel podria anar a la feina, mirar l’espai i arri­bar a la con­clusió encer­tada que allò ja està bé com està i que al vestíbul no hi fa falta cap adorn. La per­fecta i pre­ci­osa escala de mar­bre rellu­ent que con­du­eix a un pri­mer nivell, la gràcia de les colum­nes que emmar­quen el pri­mer tram de l’escala que puja a l’entre­sol, la petita joia que és la caixa de fusta tre­ba­llada de l’ascen­sor moder­nista, tot fa que el con­junt pugui ser admi­rat i apre­ciat per si sol, pel seu valor arqui­tectònic, sense neces­si­tat de cap adorn. És un espai bell però que no desprèn llum; la llum la hi posa el Miguel, vol­gu­da­ment, perquè sap que després d’ajus­tar els adorns, con­nec­tar bom­be­tes i encen­dre les tires de led, quan els veïns de l’edi­fici entren i sur­ten ho fan amb un som­riure als lla­vis, un espe­rit d’il·lusió reno­vat, com tocats per la vareta del Nadal, això que ningú sap què és però que a tot­hom li agrada.

I és una injecció de bona ener­gia no només per als que viuen o tre­ba­llen a l’edi­fici, sinó també per als via­nants que pas­sen pel car­rer. “N’hi ha que fan fotos des de la vorera estant i d’altres que entren expres­sa­ment per mirar-ho”, explica amb orgull de feina ben feta aquest emis­sari dels bons propòsits nada­lencs.

L’art del Miguel no s’impro­visa, cada any que passa millora i amplia els adorns i ja aca­ben les vacan­ces d’estiu que el seu cap vola cap el Nadal, i ales­ho­res comença a dedi­car part del temps d’estar-se a l’habi­ta­cle de la por­te­ria a bus­car a inter­net què pot com­prar perquè, arri­bat el moment, l’escala llu­eixi com cap altra. La deco­ració a la casa dels Amat lluirà fins al 6 de gener, i l’endemà mateix tocarà reti­rar l’arbre, els regals que hi ha al peu, les flors ver­me­lles, les papa­llo­nes, els llaços, les bom­be­tes i tot el que que­da­ria estrany un cop superat el Nadal. Des d’ales­ho­res Dipu­tació, 262 tor­narà a ser una més de les boni­ques por­te­ries que es poden admi­rar a l’Eixam­ple. Una més, no, una por­te­ria amb un por­ter amb llum pròpia i àngel.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.