Opinió

El racó d’en Pere Noguera

L’exposició ha estat la particular forma de la fundació Vila-Casas d’afegir-se a l’any Pere Noguera

Un racó. El meu regne per un racó. Ni el cavall reclamat pel shakespearià Ricard III, ni l’ampliació de la Capella Sixtina per donar cabuda a La Creació segons Miquel Àngel. Tan sols és necessari un racó perquè l’essència artística del bisbalenc Pere Noguera es manifesti en absoluta plenitud. I això és el que li ha destinat el museu Can Mario de Palafrugell a través de dues instal·lacions que molt bé podrien ser la síntesi de més de mig segle de trajectòria. Un racó. El primer dels muntatges, Com si (1r moviment), tot i tractar-se d’una obra presentada el 1992 a l’Staatliche Kunsthalle de Baden Baden, ha estat reconstruïda per a l’ocasió i és la primera vegada que es pot veure per aquestes terres. Material: pols d’argila, fotocòpies, objectes, terra cuita i vidre. Disposició: una superfície de rajola amb un centre de vidre on es disposen els estris originals i les seves còpies com si fossin un reflex d’ells mateixos establint el joc de distingir quin és l’autèntic i quin és el duplicat. Si és que hi ha cap diferència entre ells. Conclusió: tot objecte repetit ocupa un lloc únic.

Davant la precisió que estableix la geometria i el càlcul aritmètic de la raó, més impressionant i poètica em sembla la segona instal·lació, batejada precisament amb el lema de l’anterior conclusió. Noguera va crear aquest muntatge l’any 1996 i corprèn com trenta anys després no tan sols manté plena vigència, sinó que certifica l’auguri d’una desfeta distòpica com la que vivim en l’actualitat. Un munt de papers de diari rebregats i escampats per terra a la manera brossiana escenifiquen un món on cada vegada és més difícil distingir la informació de la brossa. Al seu costat una tela de matalàs podria representar molt bé el llit on es llegeixen unes notícies que acaben esdevenint escombraria i al capdavant de l’espai, fora de la tanca que tot ho delimita, uns botins farcits de més cel·lulosa impresa i rebregada contenen tot el que queda de l’espècie humana, restes del naufragi, material de desguàs, que dirien aquells. L’exposició ha estat la particular forma de la fundació Vila-Casas d’afegir-se a l’any Pere Noguera. A l’aixopluc del museu Can Mario de Palafrugell pot visitar-se fins al 23 de novembre de 2025. Avisats esteu.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.

Has superat el límit de 5 articles gratuïts d'aquest mes.

Continua llegint-nos per només

1

Passi d'un dia

48

Subscripció anual

Ja ets subscriptor?

Inicia sessió

[X]