Articles

viure sense tu

La pau immediata

Avui que s'acaba la Primera Guerra Mundial vivim un moment estel·lar de la humanitat

“Llui­tem con­tra el fred com podem. El vent glaçat ens llan­ceja, ens clava les seves fulles d'acer. La gorra ens pro­te­geix les ore­lles i el front, un tapa­bo­ques ens cobreix la part baixa del ros­tre, només dei­xem al des­co­bert els ulls, la còrnia dels quals, glaçada, només enre­gis­tra imat­ges des­di­bui­xa­des, com si miréssim a sota de l'aigua”. Gabriel Che­va­lier va pas­sar por, que és la gran ocu­pació de la guerra. Estem par­lant de la Pri­mera Guerra Mun­dial, que aquest fill de notari francès va patir i de la qual va aixe­car acta, men­tre esde­ve­nia escrip­tor, a La por.

Per un tweet he sabut que el diari The Tele­graph (deu ser una evo­lució lògica), avançava que avui s'acaba la Pri­mera Guerra Mun­dial. Ale­ma­nya paga l'última de les indem­nit­za­ci­ons que es deri­ven dels acords de pau del Trac­tat de Ver­sa­lles del 1919. Al lle­gir a la pan­ta­lla del mòbil les qua­tre parau­les de la fi de la guerra vaig fer un salt. Vaig caure en un dels docu­men­tals del pro­fes­sor Culla al 33. Fins ara l'únic final de guerra que m'havien rela­tat era del 39. Ma mare, M. Teresa, decla­mava imi­tant la veu radiofònica allò de “cau­tivo y des­ar­mado” i de “La guerra ha ter­mi­nado”. S'ho sabia de memòria, com els diver­tits poe­mes del Cas­tel·lo per­duto, El lloro i el moro, o el de Sisi­e­buto, i una pila més, abans que li arribés el seu Bici­cleta, cullera, poma par­ti­cu­lar. Quin fart de riure, i quin fart de plo­rar.

Avui que s'acaba la Pri­mera Guerra Mun­dial vivim, amb llicència de Ste­fan Zweig, un moment estel·lar de la huma­ni­tat. Con­necta amb el fracàs del pre­si­dent Wil­son per un nou ordre mun­dial: un Cove­nant. Just quan s'havia de fir­mar la pau imme­di­ata amb Ale­ma­nya. Ell tenia el somni de la pau dura­dora: la del crit de Mai més guerra! Wil­son va tra­ves­sar minuts deci­sius vacil·lant entre pau opres­siva i pau justa. I aquest dime­cres de vaga la rosa de foc també va sem­blar caval­car per unes hores entre dub­tes del pas­sat. I és que pot­ser no hi ha ni justícia, ni solu­ci­ons imme­di­a­tes. Es va impo­sar la pau opres­siva.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.