Articles

L'economia tremola, però no tant

“Possiblement l'efecte més important [de la crisi del Japó] serà la pressió a l'alça sobre el preu del petroli i del gas natural”

Les tres catàstro­fes que han afec­tat el Japó en les dar­re­res set­ma­nes no només han fet tre­mo­lar la terra sinó també l'eco­no­mia. La mag­ni­tud d'aques­tes tre­mo­lors econòmiques, però, pro­ba­ble­ment serà infe­rior a les sísmi­ques. Dei­xant de banda el cost en vides huma­nes, molt ele­vat i ja irre­pa­ra­ble. Els efec­tes sobre l'eco­no­mia japo­nesa seran impor­tants però no ter­ri­ble­ment ele­vats. El Japó pas­sarà uns anys difícils, qua­tre o cinc, però no perdrà el seu esta­tus de potència mun­dial. L'efecte directe sobre l'eco­no­mia glo­bal serà molt menor.

L'any pas­sat el Japó va acon­se­guir dei­xar enrere la recessió que havia afec­tat tots els països desen­vo­lu­pats. Gràcies a l'impuls expor­ta­dor, el 2010 va créixer un 4,0%, i va lide­rar les eco­no­mies desen­vo­lu­pa­des. Molt pro­ba­ble­ment l'efecte devas­ta­dor del ter­ratrèmol i poste­ri­ors tsu­nami i crisi nuclear tor­narà l'eco­no­mia a la recessió durant la pri­mera mei­tat d'aquest any 2011. La des­trucció de part de l'estruc­tura pro­duc­tiva, els talls i escas­se­tats energètics i el tren­ca­ment de la cadena de sub­mi­nis­tra­ment afec­ta­ran molt nega­ti­va­ment l'acti­vi­tat econòmica. L'impuls del sec­tor exte­rior pràcti­ca­ment des­a­pa­rei­xerà. A curt i mitjà ter­mini es redui­ran les expor­ta­ci­ons de sec­tors inten­sius en l'ús d'ener­gia com ara el de l'automòbil, l'electrònic i el de l'acer. En canvi aug­men­ta­ran les impor­ta­ci­ons de petroli i gas natu­ral per com­pen­sar la menor capa­ci­tat de gene­rar ener­gia en les cen­trals nucle­ars. És de pre­veure que aquest any 2011 el Japó crei­xerà un escàs 1%.

A uns mesos vista, el sec­tor públic i el pri­vat com­pen­sa­ran en part la menor apor­tació del sec­tor exte­rior. L'esforç de recons­trucció gene­rarà un impuls econòmic. La neces­si­tat de refer-se de les pèrdues per­so­nals també sos­tindrà el con­sum pri­vat a mitjà ter­mini. Però de ben segur les difi­cul­tats s'allar­ga­ran durant qua­tre o cinc anys. En aquest lapse de temps la pro­ducció per­duda, la que s'hau­ria pogut rea­lit­zar i no es durà a terme, oscil·larà entre el 5 i el 10% del PIB. Cal tenir en compte, però, que aques­tes pre­dic­ci­ons podrien variar con­si­de­ra­ble­ment si els efec­tes per con­ta­mi­nació radi­o­ac­tiva fos­sin més grans del que sem­bla fins ara.

A més, durant aquest període de qua­tre o cinc anys el Japó pas­sarà a ser un país molt menys estal­vi­a­dor. I això pot tenir con­seqüències per a l'eco­no­mia mun­dial. En rea­li­tat, els efec­tes sobre l'eco­no­mia mun­dial vénen de diver­ses ban­des.

Una pri­mera és la repa­tri­ació de capi­tals japo­ne­sos des de la resta del món cap al seu país per fer front a la recons­trucció. Es veu­ran obli­gats a fer-ho tant els par­ti­cu­lars, com les empre­ses, les ins­ti­tu­ci­ons finan­ce­res i les com­pa­nyies d'asse­gu­ran­ces. Aquest feno­men ja ha començat i és el res­pon­sa­ble de l'apre­ci­ació del ien que s'ha obser­vat en aques­tes pri­me­res set­ma­nes. Però com que les inver­si­ons japo­ne­ses a la resta del món estan molt repar­ti­des tant des del punt de vista geogràfic com del tipus d'actiu, l'efecte de la reti­rada no s'ha de fer sen­tir de manera massa forta. A excepció d'aquells països com ara Austràlia que tenen una presència rela­tiva més impor­tant de capi­tals pro­ce­dents del Japó o d'aquells fons d'inversió molt par­ti­ci­pats per capi­tals japo­ne­sos. A més, amb l'eclosió de les grans eco­no­mies emer­gents, el total d'actius de l'eco­no­mia glo­bal en mans de ciu­ta­dans i empre­ses japo­ne­sos és bas­tant menor que fa unes dècades. Tan sols un 1,5% del total d'actius finan­cers del món, exclòs el Japó. Si el Japó hagués de reti­rar un 20% de les inver­si­ons que té a l'exte­rior, en rea­li­tat serà molt menys, això impli­ca­ria tan sols una fugida “cap a casa” d'un 0,3% del total d'actius a nivell glo­bal.

Una altra pos­si­ble con­seqüència és l'efecte directe sobre l'acti­vi­tat econòmica glo­bal. Però el Japó és bàsica­ment un país pro­duc­tor i expor­ta­dor. Els pro­ble­mes serien més grans si es tractés d'un país con­su­mi­dor i impor­ta­dor, perquè la cai­guda de la seva demanda podria afec­tar l'acti­vi­tat econòmica de molts altres països. Però no és el cas. Per tant, l'efecte directe sobre el PIB glo­bal serà bas­tant reduït, gai­rebé negli­gi­ble.

Pos­si­ble­ment l'efecte més impor­tant serà la pressió a l'alça sobre el preu del petroli i del gas natu­ral. Ja abans del ter­ratrèmol aquests preus esta­ven pujant. Ho feien degut a la crei­xent demanda de les grans eco­no­mies emer­gents, que ja han sor­tit total­ment de la crisi, i també a la demanda pro­ce­dent dels països desen­vo­lu­pats que amb més mode­ració estan ini­ci­ant la recu­pe­ració. I també hi con­tribuïa la incer­tesa política que afecta un bon nom­bre de països expor­ta­dors, situ­ats molts al bell mig de les revol­tes polítiques del món àrab.

El Japó aug­men­tarà con­si­de­ra­ble­ment en els pro­pers anys la seva demanda de petroli i gas natu­ral per fer front a la recons­trucció. Abans dels pro­ble­mes a la cen­tral de Fukus­hima, l'ener­gia atòmica per­me­tia gene­rar el 25% de tota l'elec­tri­ci­tat del Japó. És evi­dent que en els pro­pers anys aquesta apor­tació serà menor i que el país haurà d'impor­tar més hidro­car­burs. Cal tenir pre­sent que el Japó és el ter­cer impor­ta­dor mun­dial de petroli després dels Estats Units i la Xina. I que ell sol importa el 35% del total de gas natu­ral. És una raó més per pen­sar que el petroli seguirà a preus ele­vats de forma sos­tin­guda. El preu del petroli està pres­si­o­nant a l'alça la inflació a tota l'eco­no­mia mun­dial i pot aca­bar per­ju­di­cant l'acti­vi­tat econòmica glo­bal, però el Japó tan sols en seria un fac­tor més i no pas el pri­mor­dial.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.