Articles

Capitans

Fent neteja de pràcti­ques de cur­sos pas­sats, he tro­bat al des­patx un retall de diari de fa tretze anys, en què dos juris­tes deba­tien sobre “el dret a l'auto­de­ter­mi­nació” arran de les refor­mes esta­tutàries que havien començat a dema­nar Cata­lu­nya i el País Basc.

Tretze anys i res ha can­viat a Cata­lu­nya, excepte en el fet que la reforma, ja feta, no ha esgo­tat cap pre­tensió, ans al con­trari, ha obert feri­des aquí i allà i ha aca­bat per donar peu a la visi­bi­li­tat dels movi­ments inde­pen­den­tis­tes i d'aquells altres que, més o menys bel·lige­rants, s'hi opo­sen fron­tal­ment.

Tretze anys sense mirar-nos endins i pre­gun­tar-nos si no som de nou sobre la mateixa pedra, a punt de caure pel mateix pen­dent.

Ja durant la pri­mera, però sobre­tot en la Segona Guerra Mun­dial, els movi­ments obrers de tot Occi­dent van cla­mar per una unió pro­letària que no res­pongués a la (bur­gesa) demanda de defen­sar la terra, perquè no hi ha gaire diferència entre un explo­ta­dor ale­many i un francès, com no n'hi ha entre un cas Palau de per aquí i un Gürtel de més enllà, o una Mar­be­lla de tots. Obli­da­ven soci­a­lis­tes i comu­nis­tes que la mal­dat tam­poc dis­tin­geix entre rics i pobres, però crec que entre els seus tri­omfs es troba recor­dar que qual­se­vol mena de naci­o­na­lisme, bene­ficiós quan cohe­si­ona la comu­ni­tat, és perillós quan es trans­forma en pecat.

Pecats. Ara que tan jus­ta­ment s'aixeca la indig­nació pel pecat d'avarícia que sense dubte es troba en el falli­ment del nos­tre estat del benes­tar, ara hem de recor­dar que aquesta avarícia és trans­ver­sal, que no sap de fron­te­res, ni de cognoms. Ara que comen­cem a albi­rar la covar­dia dels gover­nants pas­sats a afron­tar la seva feblesa i dels pre­sents a dir la veri­tat sobre el que són o volen, ara cal recor­dar els dos pecats que dor­men en el fons de la der­rota del model ter­ri­to­rial de la Cons­ti­tució: en el cafè per a tots que va voler esbor­rar la diferència entre els diver­sos ter­ri­to­ris, donant a totes elles les matei­xes com­petències, hi dor­mia un estrany pecat d'enveja, que volia ani­qui­lar un altre pecat, i aquest també s'ha de veure, el de la supèrbia de qui creu que ser dife­rent és ser millor.

Qui creu que la diferència és en si mateixa bona, s'equi­voca, com s'equi­voca qui a cop uni­for­mant vol evi­tar la sin­gu­la­ri­tat que, sumada, equi­val a riquesa de cos­mo­visió. Dic tot això perquè a par­tir del 10 d'abril de 2011, un bon gra­pat de per­so­nes ha sen­tit més a prop la il·lusió de la inde­pendència. Però la paraula il·lusió té dos sen­tits, i per un d'ells a certs il·lumi­nats se'ls tracta com a il·lusos. Perquè aquesta il·lusió, com totes, té dues cares, i en la menys posi­tiva s'amaga la supèrbia que he esmen­tat i que, per exem­ple, ens ha fet cons­truir una part de la llen­gua i una part del nos­tre dret civil per dis­tan­ciar-nos.

Però també s'amaga una certa inconsciència que pot ser major­ment pre­o­cu­pant a curt ter­mini: la de pen­sar que tenir un estat inde­pen­dent fa més inde­pen­dents els seus mem­bres, la de pen­sar, a la mar­xista, que per tenir (si fos cert) més diners el nou estat en tindríem més els ciu­ta­dans, i que en el cas que es diners ens arri­bes­sin, seríem les per­so­nes més lliu­res.

El mateix dia que tro­bava el retall de diari que ha donat peu a tot això, visi­o­nava per a una altra pràctica, el final de la pel·lícula Invic­tus. El Man­dela que va viure pre­so­ner durant tres dècades va eixir-ne ínte­gre per ser capaç de recor­dar cadas­cun dels prop de 4.000 dies de cap­ti­vi­tat que l'única inde­pendència que mai li podrien arren­car la duia dins i el feia, ens pot fer a tots en qual­se­vol cir­cumstància, “capi­tans de les nos­tres ànimes”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.