Articles

Anàlisi

Qui som?

La pre­gunta no és pas una bou­tade, és el que emer­geix sovint quan s'observa el dia a dia. Amb tota la raó del món, sem­pre s'ha dit que rec­ti­fi­car és de savis, però com deia fa poc Felipe González refe­rint-se al seu com­pany de par­tit i pre­si­dent del govern espa­nyol, José Luis Rodríguez Zapa­tero, rec­ti­fi­car molt sovint, tam­poc no és una carac­terística d'exces­siva savi­esa.

Vis­tos els resul­tats de les dar­re­res elec­ci­ons, sorprèn la poca con­sistència pro­gramàtica d'alguns que hau­rien de tenir molt clar qui són i cap on volen anar. Un dels para­dig­mes que em ser­vei­xen per il·lus­trar aquest comen­tari (i no és pas l'únic, des­gra­ci­a­da­ment) és el com­por­ta­ment de l'excon­se­ller Antoni Cas­tells. Si l'agafo com a exem­ple és perquè es tracta d'una per­sona molt pre­pa­rada. La història del dar­rer any del seu man­dat ha esde­vin­gut ter­rorífica per a Cata­lu­nya i, a ell, com a màxim res­pon­sa­ble, li hem d'impu­tar tots aquests sacri­fi­cis que ara ens veiem obli­gats a fer.

El des­con­trol del dèficit és res­pon­sa­bi­li­tat seva. Sos­pito que el silenci d'aquests mesos és una evidència de la seva inco­mo­di­tat en relació amb l'aflo­ra­ment dels números i de la seva gestió. Però el 8 de maig pas­sat, a l'Escala, va fer una inter­venció, la pri­mera que jo sàpiga, públi­ca­ment, com a excon­se­ller, per acu­sar CiU de crear alar­misme per jus­ti­fi­car les reta­lla­des.

Que ell digui això, que segu­ra­ment era la per­sona que més bé conei­xia la situ­ació, em va sem­blar, com a mínim, estrany. Haig de dir que em nego a accep­tar aquesta doble per­so­na­li­tat dels polítics que els fa jus­ti­fi­car les con­tra­dic­ci­ons del que diuen en cam­pa­nya o en altres fòrums, i l'excon­se­ller era en un acte de cam­pa­nya elec­to­ral. I la doble per­so­na­li­tat del l'excon­se­ller Cas­tells aflora aquesta set­mana en una con­ferència quan diu sense embuts que és par­ti­dari d'un ajus­ta­ment dràstic i ràpid per evi­tar una llarga etapa d'ato­nia.

I té raó, perquè pre­ci­sa­ment aquest és el perill prin­ci­pal del que ens podria pas­sar si no s'actua amb decisió, que tin­guem una llarga etapa d'ato­nia fins que els ajus­ta­ments ine­vi­ta­bles s'hagin fet.

Cas­tells vol dir: com que s'ha de fer, fem-ho ràpid i així podrem tor­nar a créixer més aviat. Es tracta d'una anàlisi pròpia d'una per­sona que sap qui és i on vol anar.

La set­mana vinent conei­xe­rem els pres­su­pos­tos que haurà fet el govern de la Gene­ra­li­tat i tor­na­rem a veure i a sen­tir mis­sat­ges ben con­tra­dic­to­ris: tot­hom reco­nei­xerà que hem de rebai­xar el dèficit, però ningú no voldrà con­cre­tar en qui­nes par­ti­des s'hau­ria de fer. Men­tres­tant, el nos­tre país va per­dent poten­cial.

En aquests moments, si tenim en compte el sec­tor ban­cari, espe­ci­al­ment les cai­xes d'estal­vis, ja no sabem qui són i molt menys qui serem. Intuïm, això sí, que després d'aquest gran des­as­tre serem ben poca cosa.

De moment, sabem que milers de mili­ons van des­ti­nats a sane­jar-les, amb fórmu­les més o menys enco­ber­tes, per no ferir tant la sen­si­bi­li­tat ciu­ta­dana, molt cre­mada per aquest procés. Però, paral·lela­ment, s'estan bus­cant fons sobi­rans àrabs o xine­sos perquè entrin en el capi­tal dels nous esta­ments sane­jats. I aquí sí que ho tenim clar, Cata­lu­nya ja no serà mai més el que era.

Mal­grat tots aquests con­tra­temps, i els indig­nats que dor­men per les pla­ces, el país només sor­tirà del pou si tre­ba­lla amb empre­ses efi­ci­ents i amb sacri­fi­cis. No tinc clar si les acam­pa­des res­ten força a l'eco­no­mia, el que sí que tinc clar és que no n'hi afe­gei­xen. Hi ha ele­ments per poder-nos indig­nar, però una vegada indig­nats i un cop escrits alguns car­tells més o menys engi­nyo­sos, hem de tenir clar que el nos­tre país només tindrà la riquesa quan pri­mer siguem capaços de crear-la.

Només una vegada cre­ada la riquesa podrem deci­dir com es repar­teix. I, si avui hagués de con­tes­tar qui som, diria que som un país pobre on només tenim la riquesa que gene­rem amb molt de tre­ball, des­comp­tant-ne, això sí, l'espoli.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.