Opinió

2 Manifest de Girona, 2

En dos dies de diferència s'han presentat dos Manifest de Girona. L'un vol ser una nova Declaració Universal dels Drets Lingüístics. L'altre és a favor d'una nova cultura alimentària mundial.

El primer és avalat pel filòsof J.M. Terricabras, president del comitè de Traducció i Drets Lingüístics del PEN Internacional. El segon té el suport de Carlo Petrini, fundador i president del moviment Slow Food, i una de les persones més influents del món i que ha marcat un abans i un després en la història de l'alimentació, de la gastronomia i de l'agricultura.

El lingüístic és un decàleg. L'alimentari és de vuit punts.

Segons un Manifest de Girona, “la diversitat lingüística és un patrimoni de la humanitat que ha de ser valorat i protegit”. Segons l'altre, “cal preservar les varietats de fruites, verdures i plantes silvestres i races de bestiar, per garantir la diversitat biològica”.

Una es presentarà a aprovació a l'Assemblea General del PEN Internacional –membre consultiu de l'ONU– en una reunió el 12 al 19 de setembre a Belgrad. L'altre ja ha recollit adhesions i circula per la xarxa a la recerca de més suport. Els dos Manifest per Girona són la constatació que la societat civil gironina no està adormida. O, encara millor, que a Girona encara queda societat civil amb capacitat de liderar, desperta, indignada i que la campa lliure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.