Articles

Temps de crispació

No deu ser que a alguns ja els convé que es posi contra les cordes un parlament autonòmic? Que la càrrega contra la classe política es concentri en l'estament polític català malgrat la seva poca capacitat de decisió?

De no enten­dre com podia per­sis­tir la crisi sense con­tes­tació social hem pas­sat a haver de con­viure amb la deriva més fosca de la indig­nació: la violència nihi­lista con­tra la democràcia. Els fets del parc de la Ciu­ta­de­lla de la set­mana pas­sada mar­quen un gir sinis­tre en el cicle de pro­testa i de crítica al sis­tema. Cada cop s'està evi­den­ci­ant amb més força que la denúncia dels dèficits democràtics que, teòrica­ment, eren a la base del movi­ment dels indig­nats s'està arti­cu­lant com una força diri­gida a cor­roir els fona­ments de la democràcia. Si els revol­tats han aca­bat pre­fe­rint l'agressió i la des­qua­li­fi­cació total i sim­ple a un replan­te­ja­ment cívic i par­ti­ci­pa­tiu, això ha estat en part perquè els han acom­bo­iat models soci­als i intel·lec­tu­als còmpli­ces amb ges­tos tota­li­ta­ris.

Que el text d'ins­pi­ració de la pro­testa sigui el pam­flet Indig­neu-vos, de Stéphan Hes­sel, en el qual es fa el paral·lelisme entre la situ­ació actual i la resistència con­tra els nazis, repre­senta (mal­grat les decla­ra­ci­ons del mateix Hes­sel des­mar­cant-se dels fets de Bar­ce­lona) un menys­preu com­plet als meca­nis­mes que té un sis­tema democràtic per trans­for­mar-se. Men­tre que la forma de govern a la Cata­lu­nya dels segle XXI no té res a veure amb una dic­ta­dura fei­xista, el setge a una Cam­bra repre­sen­ta­tiva com la que han pro­ta­go­nit­zat els indig­nats, sí que par­ti­cipa d'alguna tètrica simi­li­tud amb la des­trucció del par­la­men­ta­risme que pro­mo­vien els nazis cre­mant el Reichs­tag o els anar­quis­tes des­con­tro­lats de la FAI cam­pant per Bar­ce­lona després de juliol del 36.

La pro­testa con­tra els esta­ments polítics, econòmics i mediàtics que han por­tat a la desi­gual­tat, a la pobresa i a la des­in­te­gració de la cohesió social no s'està con­tra­res­tant amb un movi­ment que aspiri a la repre­sen­tació par­la­mentària (o que sedu­eixi alguna de les for­ces exis­tents) i plan­tegi ini­ci­a­ti­ves i refor­mes legals, o una major presència dels ins­tru­ments de democràcia directa, sinó que ha deri­vat en una pro­moció de l'abs­tenció, en el segrest de l'espai públic i en la coacció a través d'un ús de la força amb capa­ci­tat de des­bor­dar els mit­jans poli­ci­als, autèntica kale bor­roka, com diu el pre­si­dent Mas. El qua­dre que pot que­dar d'aquesta dialèctica és una pola­rit­zació política en la qual el car­rer quedi domi­nat per l'anti­sis­tema dedi­cat a boi­co­te­jar el procés de par­ti­ci­pació i a atemp­tar con­tra els drets de lli­ber­tat més bàsics con­tra unes ins­ti­tu­ci­ons cada cop més esco­ra­des en un dis­curs de duresa, de bun­que­rit­zació, de des­man­te­lla­ment de l'estat social i d'explo­tació de les pors. Extrems que es retro­a­li­men­ten.

No cal dir que, en aquesta situ­ació, Cata­lu­nya, com ja va suc­ceir en el pas­sat, en podria sor­tir molt mal parada. En pri­mer lloc cal tor­nar a remar­car la pro­funda espa­nyo­lit­zació d'alguns dels sec­tors que hi ha dar­rere de l'orga­nit­zació de la pro­testa; així ho mani­festa, a més de la con­si­de­ra­ble presència de con­sig­nes, mis­sat­ges i insults etzi­bats en cas­tellà, l'enorme resistència que sus­cita l'accep­tació del reco­nei­xe­ment del dret d'auto­de­ter­mi­nació en l'assem­blea de la plaça de Cata­lu­nya –un dret que hau­ria de ser inhe­rent a qual­se­vol rei­vin­di­cació vin­cu­lada amb l'apro­fun­di­ment democràtic–. Després d'inter­po­sar tota mena d'obs­ta­cles per impe­dir que el dret fos votat, els esta­ments orga­nit­zats del movi­ment van fer eva­po­rar la demanda del docu­ment de mínims.

I, en segon lloc, cons­ta­tada aquesta cri­da­nera presència de lle­ial­tat naci­o­nal espa­nyola entre els indig­nats de la qual, per cert, també en són res­pon­sa­bles els sec­tors intel·lec­tu­als i polítics de l'esquerra cata­lana que han pri­o­rit­zat el dis­curs pro­gres­sista ana­ci­o­nal per damunt del con­flicte Cata­lu­nya-Espa­nya, pot­ser cal començar a sos­pi­tar que rere l'atac al Par­la­ment i les coac­ci­ons als dipu­tats hi ha una amenaça a l'auto­go­vern i una volun­tat que es visu­a­litzi la feblesa del sis­tema ins­ti­tu­ci­o­nal català. Una acció orques­trada amb el perill de cau­sar greus per­ju­di­cis a la inte­gri­tat dels dipu­tats a la Car­rera de San Jerónimo ha estat avor­tada pel CNI i un con­sis­tent apa­rell poli­cial. No deu ser que a alguns ja els convé que es posi con­tra les cor­des un par­la­ment autonòmic? Que la càrrega con­tra la classe política es con­cen­tri en l'esta­ment polític català mal­grat la seva poca capa­ci­tat de decisió?

Vist amb retros­pec­tiva pro­voca un cert esfereïment pen­sar com hem dei­xat des­cros­tar un sis­tema social amb una retòrica frívola que ha bana­lit­zat l'atac al dret i al civisme. Men­tre el supo­sat pro­gres­sisme català ha estat anys defe­rent amb aques­tes agres­si­ons tot esti­mant (de forma falsa, com van reve­lar davant l'assalt els ros­tres d'estu­por de Boada, Camats, Mira­lles o la mateixa Mont­ser­rat Tura) que alguns dels seus ele­ments cons­tituïen la seva base elec­to­ral, o men­tre en el paro­xisme d'aquesta acti­tud bonista l'ante­rior pre­si­dent de la Gene­ra­li­tat, José Mon­ti­lla, es va pre­sen­tar a unes elec­ci­ons pro­po­sant sub­ven­ci­o­nar per­fils soci­als de joves que ni estu­dien ni tre­ba­llen (i que aquests dies han nodrit la cara més obs­cura del movi­ment de la indig­nació) l'estruc­tura veri­ta­ble de poder anava col·locant les seves peces per poten­ciar l'eva­po­ració d'un país, de la seva cohesió, del seu benes­tar i de la seva iden­ti­tat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.