Opinió

Narrar, mostrar, actuar

Les noves eines i xarxes del ciberespai amplien a l'infinit les potencialitats
del vell periodisme compromès
amb la veritat dels fets i la dignitat
dels pobles i de les persones

Un breu balanç de l'any sobre l'estat de la comu­ni­cació en el món ens invita, ama­ble lec­tor, a cen­trar la mirada en alguns focus de fets i pro­ble­mes. La crisi que afecta les eco­no­mies euro­pees també està tri­tu­rant bona part del tei­xit i del negoci tra­di­ci­o­nals de la comu­ni­cació. Però a tot el món és l'ocàs de l'era Guten­berg i dels suports pre­di­gi­tals que anun­cia regles i modes nous del poder de nar­rar, mos­trar i actuar. Que és en defi­ni­tiva el poder de la comu­ni­cació. Que solia exer­cir-se a través dels mèdia en estreta relació amb les elits polítiques i econòmiques. Tan­ma­teix, les coses memo­ra­bles de l'any no s'ajus­ten total­ment a aquest guió. Ho resu­mi­ria en sis apar­tats.

1. Escàndol Mur­doch. La cadena de reve­la­ci­ons sobre les pràcti­ques delic­ti­ves del News of the World (tres mili­ons d'exem­plars cada diu­menge) per ali­men­tar el peri­o­disme sen­sa­ci­o­na­lista de l'imperi de Rupert Mur­doch ha pas­sat als annals dels grans escàndols entre premsa i poder. Lliçó: la infor­mació és sovint una mer­ca­de­ria tacada de sang per la cobdícia d'empre­sa­ris i la con­nivència de peri­o­dis­tes, polítics i poli­cies. Però el cas és també un cant a la neces­si­tat d'un bon peri­o­disme: el peri­o­disme honest i com­promès que prac­ticà jus­ta­ment un altre diari britànic, The Guar­dian, que fou el res­pon­sa­ble de des­ta­par l'escàndol (4 de juliol). El Water­gate britànic con­ti­nua.

2. Unga­rit i els “ulls de la revo­lució”. La cober­tura dels pro­ces­sos revo­lu­ci­o­na­ris en els països àrabs ha estat ser­vida durant l'any sobre­tot per Al Jaze­era, la cadena de Qatar, que per exem­ple retrans­me­tia en directe des de la plaça de Tah­rir les 24 hores. Però la revo­lució a Síria ha obli­gat a idear noves for­mes d'infor­mar. Vista la dura repressió del règim d'al-Assad i l'absència de premsa inter­na­ci­o­nal, s'han orga­nit­zat xar­xes clan­des­ti­nes de cap­tació d'imat­ges de la repressió, dels assas­si­nats i tor­tu­res, gràcies a càmeres afec­ci­o­nats, “els ulls de la revo­lució”. La xarxa d'Unga­rit News ha acon­se­guit la mos­tració més eficaç d'imat­ges de la barbàrie a You­tube i Face­book.

3. L'any de les xar­xes soci­als. El 2011 ha estat un any política­ment intens en el món àrab: Tunísia, Egipte, Líbia, Iemen, Síria... S'ha dit amb raó que “la pri­ma­vera àrab” no hau­ria escla­tat sense el poder de mobi­lit­zació de les xar­xes soci­als. Ara sabem els civils, i també els mili­tars, els polítics i els dic­ta­dors, que els tancs són obso­lets davant les for­ces virals de la mis­sat­ge­ria popu­lar.

4. Wiki­le­aks espera. Julian Assange, el fun­da­dor de Wiki­le­aks, va ser l'home del 2010. Després de fil­trar 250.000 cables secrets del Depar­ta­ment d'Estat dels EUA, ha pas­sat l'any a Lon­dres pen­dent de l'extra­dició i de l'esca­nya­ment de les seves fonts finan­ce­res. Ara acaba de rea­parèixer amb la difusió d'uns spy files que denun­cien la indústria pri­vada de la vigilància. Assange espera. Inventà un arma temi­ble: les fil­tra­ci­ons en massa.

5. Peri­o­disme sense paper. Es tracta d'un tema major: la lenta ago­nia del diari de paper i la cerca des­es­pe­rada de nous models de negoci per part dels grans dia­ris, com ja ha posat en marxa The New York Times. Nous dia­ris i nou peri­o­disme. Una alter­na­tiva d'èxit, l'ha tro­bat el con­tro­ver­tit The Huf­fing­ton Post, el web d'infor­mació més seguit als EUA i que enguany ha començat a desem­bar­car a Europa.

6. I Jobs no ha mort. Steve Jobs moria el 5 d'octu­bre. El dol fou uni­ver­sal. Però el seu lle­gat, els Iphone, Ipod i Ipad, mar­carà durant gene­ra­ci­ons les tec­no­lo­gies i els hàbits tàctils i icònics de tot l'uni­vers de les comu­ni­ca­ci­ons.

En resum, un any de la comu­ni­cació ple d'admo­ni­ci­ons: ni els dic­ta­dors tenen carta blanca, ni els mag­nats de la premsa groga, impu­ni­tat. Les noves eines i xar­xes del cibe­res­pai amplien a l'infi­nit les poten­ci­a­li­tats del vell peri­o­disme com­promès amb la veri­tat dels fets i la dig­ni­tat dels pobles i de les per­so­nes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.