Opinió

Jordi Virallonga

L'entrevista

“La poesia catalana del XX és de campionat mundial”

La poe­sia és una defensa?
Con­si­de­rant que en aquesta vida tot és apro­xi­mat i pro­vi­si­o­nal, ente­nent que pen­sem d'una manera alte­rada i con­tra­dictòria i que alguns som capaços encara de sen­tir amb passió anor­re­a­dora, la poe­sia m'ajuda a orde­nar el caos, m'acosta a la rea­li­tat i em per­met fugir de la simu­lació moral. En aquest sen­tit, sí, és una defensa.
Quan va començar a escriure?
Després de lle­gir moltíssim. Al com­pro­var que m'agra­dava més el que lle­gia que el que pas­sava a fora, vaig començar a inven­tar-me un per­so­natge amb qui em sen­tia més a gust que amb la majo­ria de les per­so­nes que conei­xia i amb qui podia dia­lo­gar sobre la vida des d'una exigència que m'interes­sava.
Vostè que ha traduït tants poe­tes i ha pre­pa­rat anto­lo­gies de la poe­sia cata­lana moderna, quin creu que és el nivell actual?
La poe­sia cata­lana del segle XX, em refe­reixo ara als clàssics, és de cam­pi­o­nat mun­dial. Seria sonat, com si el Sant Andreu guanyés la Cham­pi­ons, però és així. Entre els poe­tes amb pedigrí que van començar a publi­car després de la tran­sició i ja fa vora qua­ranta anys que escri­uen, n'hi ha una vin­tena de sor­pre­nents, amb poètiques diver­ses i moltíssim talent.
D'on va sor­gir la idea de l'Aula de Poe­sia de la UB?
Crec que de cop. Aca­ba­ven de morir alguns mes­tres, hi havia lli­bre­ries sense una lleixa de poe­sia, no es feien actes poètics, la nor­ma­lit­zació ens devo­rava, el buit era ensor­di­dor. Aquest pai­satge tan net i polit d'abans de la bata­lla, també el veien així un gra­pat d'amics que ens trobàvem de tant en tant.
Com va anar?
Un dia els vaig pro­po­sar crear un col·lec­tiu que pro­mogués la poe­sia de qua­li­tat sense entre­bancs lingüístics ni estètics, apro­fi­tant els cone­guts que teníem per­tot arreu i les ganes de moure'ns. Érem més o menys joves encara. Alguns van accep­tar i, amb uns diners que ens vam treure de la but­xaca els qua­tre fun­da­dors, vam pen­sar que n'hi hau­ria prou per pas­sar mig anyet. En por­tem vint-i-dos, més que moltíssi­mes asso­ci­a­ci­ons ple­nes de creus de Sant Jordi i altres con­de­co­ra­ci­ons.
Quina creu que és la res­posta de la poe­sia entre els joves?
N'hi ha de tota mena. De fet alguns no res­po­nen a res perquè no es pre­gun­ten tam­poc res. Jo pre­fe­reixo escol­tar les res­pos­tes dels joves més radi­cals, que saben ten­sar i aflui­xar les reg­nes del poema i que, per enten­dre'ns, són per­fec­ta­ment cons­ci­ents que ni la vida ni la poe­sia van crear-se el dia que van néixer ells.
Els humans seran capaços de sobre­viure a la poe­sia?
Li res­ponc com va fer el meu fill Armand quan una mare de religió catòlica li va pre­gun­tar amb sis o set anys si no creia en Déu: “Jo sóc encara massa petit per fer-me aquesta pre­gunta.”
Considerat com un dels grans antòlegs i traductors de la poesia catalana, el catedràtic de la UB Jordi Virallonga va ser un dels introductors de les Aula de Poesia al nostre país. Des de fa 18 anys celebren les jornades ‘Poesia i mestissatge'


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.