Opinió

El Manifest de Setembre

És una cita imperiosa per a la contesa electoral. També per a l'endemà, després del veredicte de les urnes

Un son­deig, publi­cat el 15 d'octu­bre, asse­nya­lava que el 61% de l'elec­to­rat soci­a­lista coin­ci­deix amb el Mani­fest de Setem­bre, impul­sat per Àngel Ros, Daniel Font, Marina Geli, Antoni Cas­tells, Maria Badia, Pia Bosch, Fèlix Sogues... No tan sols: el 63% de l'opinió pública hi està d'acord i, dins d'aquesta, el 72% dels joves entre 18 i 24 anys. El mani­fest plan­teja la neces­si­tat d'avançar cap al nor­mal exer­cici del dret a deci­dir: liqui­dat el pacte cons­ti­tu­ci­o­nal del 1978 per la sentència de l'Esta­tut, resta l'exer­cici ple de la democràcia, sense les limi­ta­ci­ons que va intro­duir-hi aquell con­text d'excepció. També enu­mera els trets que hau­ria de tenir, per ser accep­tada, una hipotètica pro­posta espa­nyola de nou pacte, dei­xant de banda el fede­ra­lisme nomi­nal i avançant cap a un per­fil con­cret de relació bila­te­ral. Més encara: inclou un pro­grama de política econòmica, con­trari al dogma anti­so­cial i pri­va­tit­za­dor i en favor de la reac­ti­vació de l'eco­no­mia i l'ocu­pació. Així com un ambiciós pro­grama de reforma democràtica i sane­ja­ment de la vida política, que entronca amb la “indig­nada” i crei­xent exigència ciu­ta­dana.

Llàstima que l'avançament elec­to­ral hagi impe­dit la con­vo­catòria de les elec­ci­ons primàries del PSC. Si s'hagues­sin pogut cele­brar, les hau­rien gua­nya­des, com hem vist, les posi­ci­ons del mani­fest, que ini­ci­al­ment estava des­ti­nat a ser la carta de pre­sen­tació de la can­di­da­tura d'Àngel Ros. Pri­mer, el pre­si­dent Mas va dir d'avançar les elec­ci­ons al juny, després al febrer. Final­ment, les ha avançades al novem­bre, caient com una gui­llo­tina sobre les primàries del PSC i la nova pers­pec­tiva que aques­tes ana­ven a obrir.

Pot­ser Artur Mas no volia Àngel Ros al cap­da­vant del PSC? Alguns amics con­ver­gents em diuen que el pre­si­dent té altra feina, que no s'entreté amb les minúcies del PSC. I, dit així, sem­bla que tin­guin raó. Però la feina del pre­si­dent, ara mateix, no és mirar de pro­pi­ciar l'esce­nari més favo­ra­ble pos­si­ble als interes­sos de Cata­lu­nya?

Doncs, bé, caldrà con­ve­nir que no és el mateix, per a Cata­lu­nya, un esce­nari amb un PSC dis­minuït i més o menys cap­tiu, que un esce­nari amb un PSC que sos­tin­gui les posi­ci­ons del mani­fest, capaç d'arti­cu­lar una esquerra cata­lana plu­ral i forta. Segur que això no ha esca­pat a la intel·ligència política del pre­si­dent ni tam­poc a la neces­si­tat objec­tiva que té Cata­lu­nya de sumar for­ces. Per això, només hi ha una expli­cació: res­pecte d'aquesta qüestió, el pre­si­dent ha pri­o­rit­zat els interes­sos dels seus per sobre dels interes­sos naci­o­nals. La pulsió “hege­mo­nista” de CiU, en aquesta hora propícia, ha pesat més que Cata­lu­nya. Ja se sap: ningú no és tot vir­tut.

Així és com el PSC ha res­tat immòbil i enga­va­nyat, sota la pressió dels qui, des de dins o des de fora, l'empe­nyen a diluir-se com a par­tit d'esquerra i a esde­ve­nir un par­tit més o menys reac­tiu i uni­o­nista, no deter­mi­nat per la divisòria dreta / esquerra, sinó per la divisòria inde­pen­den­tisme / antiin­de­pen­den­tisme. El PSC, però, no és això. No ho ha estat mai ni ho pot ser en el futur. Resulta espe­ci­al­ment greu el tren­ca­ment, a les llis­tes elec­to­rals, de l'equi­li­bri uni­tari que José Mon­ti­lla havia sabut pre­ser­var, amb el relleu més o menys con­vin­gut de sig­ni­fi­ca­des veus crítiques, acom­pa­nyat del càstig incom­pren­si­ble a joves veus que assa­ja­ven de ser autònomes i amb la dràstica exclusió o poster­gació d'alguns dels prin­ci­pals impul­sors del Mani­fest de Setem­bre. El mani­fest, però, és un fer­ment que no es veu amor­tit sinó espe­ro­nat per aquests fets. I és una cita impe­ri­osa, tant per a la con­tesa elec­to­ral com també per a l'endemà, després del vere­dicte de les urnes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.