Opinió

Una institució catalana

El notariat ha tingut
tradicionalment
a Catalunya
un protagonisme
més accentuat
que a la
resta
d'Espanya

Fa unes set­ma­nes es va pre­sen­tar un lli­bre que recull les bio­gra­fies dels trenta-un degans del Col·legi Nota­rial de Cata­lu­nya, que s'han succeït al cap­da­vant de la cor­po­ració nota­rial cata­lana des de la pro­mul­gació de la llei orgànica del nota­riat. Es tracta d'un tre­ball excel·lent –obra de Laureà Paga­ro­las i Mari-Lluïsa Cases–, que va més enllà de la peripècia per­so­nal dels bio­gra­fi­ats, per cons­ti­tuir un tes­ti­moni valuós de la pro­funda inserció la ins­ti­tució nota­rial en la soci­e­tat cata­lana dels últims cent cin­quanta anys. Quan va pren­dre pos­sessió el pri­mer degà, tan sols feia deu anys que s'havien ender­ro­cat les mura­lles, i dos des que Isa­bel II havia posat la pri­mera pedra del que seria l'Eixam­ple. “La ciu­tat –ens diu Lluís Jou en el pròleg del lli­bre– can­vi­ava i crei­xia empesa per un dina­misme enve­ja­ble sor­git del tre­ball, la inno­vació, l'èxit de la revo­lució indus­trial i el comerç amb Amèrica. Un èxit col·lec­tiu econòmic, cul­tu­ral i social que generà, també, con­fiança i auto­es­tima en el país.” En aquest món dinàmic, el nota­riat català s'incar­dinà d'una manera natu­ral, desen­vo­lu­pant una tasca deter­mi­nant amb un ampli reco­nei­xe­ment social.

El nota­riat ha tin­gut tra­di­ci­o­nal­ment a Cata­lu­nya un pro­ta­go­nisme més accen­tuat que a la resta d'Espa­nya. L'expli­cació d'aquest feno­men ve donada al meu parer pel fet que, man­cada Cata­lu­nya, des de fa segles, d'estruc­tu­res d'estat pròpies, aquells actes més impor­tants de la vida de les per­so­nes –tant en la seva ves­sant estric­ta­ment pri­vada com en la dels seus nego­cis–, que neces­si­ten ser dotats de forma pública per la seva trans­cendència col·lec­tiva, es for­ma­lit­za­ven sem­pre davant de notari. Aquest –el notari– ha estat, doncs, durant segles, l'únic dis­pen­sa­dor de forma pública que els cata­lans tenien a l'abast. Així, la con­ser­vació de les “cases prin­ci­pals”, és a dir, la pre­ser­vació de l'estruc­tura pai­ral que tan con­tribuí a l'opti­mit­zació dels recur­sos del país i a una orde­nada estruc­tu­ració social, es va fer, no mit­jançant el pri­vi­legi reial del mayo­razgo, com a Cas­te­lla, sinó a través dels capítols matri­mo­ni­als ator­gats davant de notari segons el cos­tum del país. I la reforma agrària que es va ence­tar al segle XVIII també es va docu­men­tar –com asse­nyala Pierre Vilar– en les nota­ries dels pobles i les viles de Cata­lu­nya, emprant velles ins­ti­tu­ci­ons com ara la “rabassa morta”.

Aquesta pro­funda imbri­cació del nota­riat català en la dinàmica soci­e­tat cata­lana de la Renai­xença quedà palesa d'una forma que no em pen­sava. En efecte, jo donava per fet que la pro­cedència dels degans –i, per extensió, dels nota­ris– era bàsica­ment rural, de la Cata­lu­nya inte­rior; i la rea­li­tat és una altra. Si donem per bona la divisió de Hobs­bawm, segons la qual el segle XX comença l'any 1914, tindríem que, des del 1863 fins al 1914, es succeïren deu degans amb aques­tes carac­terísti­ques: set van néixer a Bar­ce­lona; un, a Mataró, de família bar­ce­lo­nina que va mar­xar quan els fran­ce­sos ocu­pa­ren la capi­tal; un altre, a Gra­no­llers, també de família bar­ce­lo­nina que va fugir del bom­bar­deig de la ciu­tat pel gene­ral Espar­tero, i tan sols un era, per dir-ho així, de poble: l'últim dels deu era fill de Mar­to­rell. I d'aquests deu, qua­tre eren fills de notari, un d'escrivà de l'Audiència, un de regis­tra­dor, un de polític, un d'advo­cat i un –també l'últim– era fill de família menes­tral: el pare era sas­tre i músic. De fet, si es lle­gei­xen les bio­gra­fies, es cons­ta­ten les freqüents con­ne­xi­ons fami­li­ars d'aquests deu degans amb nis­sa­gues de la bur­ge­sia indus­trial i comer­cial, així com de polítics. A par­tir de 1914, la pro­cedència dels degans es diver­si­fica una mica, però no gaire. Així, de vint-i-un, vuit són fills de Bar­ce­lona; qua­tre, de ter­res de Girona; tres, de les de Lleida; dos, de Tar­ra­gona, i qua­tre, de fora de Cata­lu­nya.

Dit això, s'ha d'afe­gir que molts d'aquests degans par­ti­ci­pa­ren en dues tas­ques d'indub­ta­ble trans­cendència col·lec­tiva: la defensa de la llen­gua cata­lana, din­tre de les pos­si­bi­li­tats de cada moment, i, molt espe­ci­al­ment, la defensa del dret civil català. Del pri­mer, en donen tes­ti­moni les parau­les que el degà Ricard Per­ma­nyer va dic­tar al notari que li auto­ritzà el seu tes­ta­ment –Gui­llem-August Tell–, el dia 29 de juliol de 1908: “Pro­testo for­mal­mente de no haber podido dejar con­sig­nada ésta mi postrera volun­tad en nues­tro idi­oma naci­o­nal catalán, por impe­dirlo la legis­lación española a que está some­tida Cataluña, mi única y esti­mada patria.” I, pel que fa al dret català, si obrim el lli­bre, veu­rem una foto­gra­fia amb qua­tre homes asse­guts al vol­tant d'una taula plena de lli­bres i papers. D'esquerra a dreta tro­ba­rem un Lluís Figa Faura encara jove, Ramon-Maria Roca Sas­tre –l'únic que està seriós–, Josep-Maria de Por­ci­o­les –mirant som­ri­ent a l'infi­nit– i Ramon Faus –que enceta, sor­ne­guer, mitja ria­lla–. Fan veure que tre­ba­llen, però queda clar que saben que els estan foto­gra­fi­ant. En qual­se­vol cas, havien pujat a Andorra per enlles­tir l'última repas­sada de la com­pi­lació de dret civil, en tràmit d'apro­vació a les Cor­tes de Madrid. Tots qua­tre eren nota­ris. Dos –Faus i Figa– van ser degans; Roca no estava per aques­tes coses; i Por­ci­o­les ja era, des de feia tres anys, alcalde de Bar­ce­lona. No vull dir amb això, perquè fóra injust, que la com­pi­lació hagi estat obra exclu­siva de nota­ris; però sí que aquests hi par­ti­ci­pa­ren de forma deci­siva, sota el mes­tratge indis­cu­ti­ble de Roca-Sas­tre.

Sobre tot per la seva feina, i també per la seva impli­cació, el nota­riat català ha con­tribuït a la ver­te­bració del seu país.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.